Jättegoda och saftiga laxbiffar, lika goda kalla som varma! |
3-4 port, det blev 11 biffar
600 g lax
1 dl grädde
saft från 1/2 citron
2 msk gräslök
salt o pepper
smör
Ta bort skinnet på laxen om det sitter kvar, dela laxen i bitar och lägg i matberedaren. Ha i salt,peppar och gräslök och kör tills laxen blivit till färs, fortsätt köra laxen i matberedaren och tillsätt grädde i en fin stråle under tiden. När allt blandat sig ställs smeten in i kylen 30 minuter till 1 timma, kan även stå över natten! Ta sedan ut laxen ur kylen och smaksätt smeten med citronsaften och kör i matberedaren igen så att det blandar sig. Klicka sedan ut lagom stora biffar med en sked direkt ner i stekpannan med rikligt med smör, jämna till biffarna med undersidan på en blöt sked om Ni vill ha plattare biffar. Stek ungefär 2 minuter på varje sida. Dessa går att förbereda och göra stora mängder och sedan läggas på fat med folie och sen in i ugnen nästa dag för att värmas på igen innan servering. Min mamma serverade dessa biffar till min pappas 50-års kalas. Biffarna är som sagt lika goda kalla i en wrap som varma med en god sås! Prova dessa, Ni kommer älska dem!
Citron & gräslöksås
3 port
2 dl grädde
1 msk creme fraiche
saft från 1/2 citron
1/3 buljongtärning, det var vad jag hade kvar, ta annars hur mycket Ni vill.
2 msk vatten
2 msk gräslök
1 msk philadelphiaost, till att reda såsen med.
salt o peppar
Ha i alla ingredienser i en kastrull förutom vattnet och philadelphiaosten, vispa runt och låt koka 10 minuter på ganska hög värme utan lock så att såsen reduceras ner. När laxbiffarna stekts ha i lite vatten (2 msk) och vispa ur pannan och häll ner det i såsen och ha i philadelphiaosten om inte såsen blivit tillräckligt tjock!
Servera med kokta ärtor och kalla grönsaker som Ni gillar!
Prova nu denna rätt, det är sååå gott! Till och med I fick en laxbiff och älskade det! |
Åh detta ser kanongott ut!!
SvaraRaderaroligt att göra något annat av laxen, inte bara in i ugnen som det oftast blir här.....