torsdag 3 maj 2012

Nu är jag lycklig...

...alltså jag har ätit rättikagratäng och det var så gott, det smakade precis som en vanlig potatisgratäng. Jag har länge läst recept om den där gratängen och varit väldigt skeptisk, mest för att många sagt att rättika smakar eller har liknande konsistens som rädisa, vilket jag avskyr. Men idag så provade jag, och det var så jäkla gott. M älskade det och gav full pott, likaså jag. Jag har alltid tyckt att alla saker inom LCHF som ska fungera som sk. substitut inte smakar bättre än originalet. Tex blomkålsmos, visst det är gott men det är inte i närheten av så gott som potatismos. Däremot tycker jag att stekt blomkålsris är jättegott, minst lika gott som vanligt ris. Och när jag gjorde vitkålcarbonara första gången saknade jag inte pasta alls...och det är ett gott betyg.
I allafall, Ni som inte provat rättikagratäng, gör det! Lyssna nu på fru L!!!!! Alltså denna rätt kommer jag laga minst en gång/vecka. Tanken är jag ska bjuda hit svärisarna och inte säga att det är rättika och se om de känner någon skillnad. Jag tror inte det, till och med jag som visste om innan att det inte var potatis tyckte inte att det var någon skillnad alls. 


Rättikagratäng    3-4 port


350 g rättika
1 lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl creme fraiche
1,5-2 dl grädde
100 g ost, jag tog prästost och parmesan
salt o peppar


Sätt ugnen på 200g. Skala och skär rättikan i 0.5 cm tjocka skivor. Koka i lättsaltat vatten 10-15 minuter. Häll av och låt rättikan ånga av ordentligt så att den inte är blöt. Smörj en form och lägg i rättikan, ha på lite lök, vitlök, ost, salt och peppar, på med nästa lager rättika och övriga ingredienser. Blanda grädde och creme fraiche och häll över gratängen, salta och peppra. Ställ in i ugnen, låt stå mellan 50 minuter till 1 timma. Sista 15 minuterna, ta ut gratängen och strö över den sista osten, grädda tills osten smällt ordentligt! 
Helstekt fläskfilè kryddad med salt, peppar och färsk dragon,
citron & vitlökssmör, grönsaker och gudoooomligt krämig och god rättikagratäng
På eftermiddagen fick jag ryggskott igen, fan säger jag bara. Men det är förhoppningsvis redan bättre i morgon, annars är det bara att plocka fram kryckorna igen...Det värsta är att jag inte kan gå med I alls, så M får ta med sig honom i jobbet :(
Men på min och I morgonpromenad hittade jag dessa...
Förgätmigej, så otroligt vackra blommor, lovely!
Kram C

2 kommentarer:

Unknown sa...

Visst är det underbart när man hittar smaker som liknar de "vanliga" produkterna och dessutom är det supernyttigt! :)
Ha en fin dag!
Kram
//Lana

Mitt liv som fru L sa...

Ryska dockor: Ja, det är toppen! :)
Ha en fin dag du med!
Kram C