måndag 30 april 2012

Chevrèkräm!

Då försöker jag igen med att göra detta inlägg, gjorde det igår och så skulle jag bara lägga till en futtig bild och datorn la av....Grrr sen hade jag ingen lust att gör om det, förrens nu!
Gårdagens grilltallrik, bestående av fläskkotletter, smör, svamp, paprika,
tomater och chevrèkräm, jättegott!
Marinaden jag gjorde till köttet blev så god, och gjorde köttet ännu saftigare. Jag använde mig av benfria fläskkotletter, och det ju bara några minuter så var de klara på grillen. Marinaden innehöll: olivolja, soja, balsamvinäger, 2 krossade vitlöksklyftor, peppar och skalet från en citron. Denna marinad kommer jag definitivt gör igen och tillsätta massa färska örter. Idag har jag tagit fram lax, så det blir nog grillning idag med, solen strålar från en klarblå himmel och det är riktigt varmt ute!


Chevrèkräm       4-5 port


150 g chevrè
2 dl creme fraiche
1 msk olivolja
1 lite riven vitlöksklyfta
2 soltorkade tomater som ligger i olja
1-2 msk finhackad färsk gräslök, går bra med fryst med
peppar


Börja med att finfördela osten med hjälp av en gaffel, ha sedan i creme fraiche, olivoljan, vitlöken och klipp i de soltorkade tomaterna, peppar och den finhackade gräslöken, blanda väl! Klart! 





torsdag 26 april 2012

Dag 4

Idag mår jag inte bra...Hade jättesvårt att somna i natt igen, vaknade av att jag hade mensvärk :( 
Så nu har jag inte bara vanlig magvärk och får springa på toa helatiden, utan också mensvärk, blä!
Sen har jag lite små huvudvärk, seg i huvudet som fasen, ser suddigt och konstigt. Jag fick inte ner frukosten som var avokado och laxröra, det bara växte i munnen, och jag höll på att spy. Men så brukar det vara när jag har mens, att jag har svårt för att äta...
Ska försöka få i mig ett par glas vatten, nån bit ost och lite paranötter eftersom jag knappt ätit något idag. Sen gå en runda med I innan jag lägger mig i sängen. Idag blir det en segdag, jag som hade tänkt att städa och göra fint inför helgen...men, men det är bara att acceptera att jag inte orkar!
Tack för era tips om kosttillskott,, ska köpa omega 3 kapslar också!
Lite kvällsplock: Räkor, majonäs, brie och paranötter!

onsdag 25 april 2012

Fru L fläskfilè...

...Nu kanske Ni tror att jag har världens dunder recept på fläskfilè, men det har jag icke. Jag tänkte mest berätta hur jag tillagar fläskfilè. Förr skar jag alltid filèn i skivor och stekte rätt upp och ner, det resulterade i att köttet ofta blev torrt. Vilket inte är gott när det gäller fläskkött...
Numer helsteker jag köttet i pannan och låter det eftersteka i ugnen. Det ger ett saftigare och mörare kött, vilket är att fördra framför torrt, ellerhur!


Fläskfilè    4-5 port


1 kg fläskfilè
vitlökspeppar
salt
smör


Börja med att sätta ugnen på 200g. Strö salt och vitlökspeppar över hela skärbrädan, rulla köttet över kryddorna så att det fastnar ordentligt. Stek köttet i mycket smör på alla sidor. Lägg köttet i en ugnsform och ställ in i ugnen i 20 minuter. När 20 minuter gått så tar Ni ut köttet och lägger det i folie, jag tar dubbla ark och låter köttet vila i 10-15 minuter. Skär sedan köttet i skivor och servera till en god sås och lite grönsaker. Jag vet inte om alla tillagar fläskfilèn på detta viset, men jag ville bara ge er mitt tips. För det blir så mycket godare! Självklart går det krydda köttet med vad Ni vill. På sommaren brukar jag krydda med färska örter, det är kanongott!
Helstekt fläskfilè, lite löksås, bea och gurka! Det var så gott, första måltiden
sedan i måndags som inte fått mig att vilja spy...framsteg ;)
Nu på kvällen beställde jag lite varor från LHCH-butiken. Bla, kokosfett, krispiga fläsksvålar, D-vitamin, koncentrerad kokosgrädde som är i form av en kaka som man skär bitar av och lägger i en sås, 68% fett också! Förresten räcker det med att äta D-vitamin? Eller ska jag äta fler kosttillskott? Och behöver jag äta omega 3 kapslar, även fast jag äter fisk åtminstone 2ggr/vecka och då oftast fet lax. 

Laxröra!

Dag 3, dårå det börjar blir tungt inte bara i huvudet utan suget blir värre :( Men jag härdar ut som den envise jävel jag är ;)
Jag hade väldiga problem att somna i natt, tror jag kollade på klockan sista gången vid 05. Nästa gång jag vaknade var klockan 13.45!!!!! Galet! men jag behövde väl den där sömnen...I var glad i allafall, han är en riktig sovhund, jag tror sjutton han skulle kunna sova 24/7 om han fick bestämma!
Igår var vi som sagt och handlade lite gott som jag var sugen på, så till frukost blev det laxröra med avokado, lite räkor och tomater! Fräscht och gott!


Laxröra   2 port


2 bitar lax c:a 250 g
1 rågad msk creme  fraiche
2 rågade msk majonäs
salt o peppar.


Sätt ugnen på 200g, salta och peppra laxen lägg i en ugnsform. Tillaga laxen i ungefär 15 minuter. Ta ut och lägg laxen på ett fat så svalnar den snabbare. När laxen är någorlunda kall mosar du den lite lätt med en gaffel, ha i creme fraichen och majonäsen, rör ihop, klart! Jag använder alltid en vanlig matsked när jag blandar såser eller kryddar, inte sån där matsked från en måttsats. Så tex i den här röran blir det ganska mycket mer av creme fraichen och majonäsen när jag tar en vanlig matsked. Så Ni vet ;) Ända gången jag använder måttsatsen är när jag bakar, annars höftar jag mest!

söndag 22 april 2012

Ostpanerade fläskkotletter

Galet goda blev dessa fläskkotletter, saftiga och möra och en god smak av ost. Inte behövs det något vanligt ströbröd inte. 


Ostgratinerade fläskkotletter


4 kotletter med eller utan ben
1-2 ägg
1 dl riven parmesan
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosnötsmjöl
salt o peppar


Vispa äggen i en djup tallrik, blanda de torra ingredienserna på en tallrik och salta och peppra. Doppa köttet först i ägg sedan i ost och mjöl röran. Stek på medelvärme i rikligt med smör, annars bränns de lätt. Denna panering passar ypperligt både till kött, fisk och kyckling!
Jag serverade kotletterna med kokt blomkål och massa smör!

lördag 21 april 2012

Lördagsmiddag och film!

Fylld kycklingfilè med ädelostsås och grönsaker, jättegott!
Maten blev kanongod, så detta recept kommer definitivt lagas i fru L kök igen! Nästa gång skippar jag nog att ha grönsakerna direkt i formen ihop med kyckligen och istället steker det i stekpannan. Grönsakerna blir lite blöta, jag vill hellre att det ska vara lite tuggmotstånd.


Ädelostsås   3 port


1 dl grädde
1 dl creme fraiche
1/4 buljongtärning
1/2 dl vatten
50-70 g kvibille ädelost
salt o peppar


När kycklingen är stekt har jag i vattnet i pannan och vispar ur den så allt gojs lossnar. I med det i en kastrull i hop med creme fraiche, grädde, buljongtärningen, koka upp. Ha sedan i osten och låt såsen småputtra utan lock i 5-10 minuter så att såsen blir ganska så tjock. Smaka av med salt och peppar. Passar det både kött, kyckling och fisk!
Nu ska vi strax ta en långpromenad med I och sedan blir det filmmys efter det. Har Ni sett någon av dessa filmer?

Förberedelser...

Kycklingfilè som jag skurit ett fack i och fyllt med en blandning av
fetaost, tomatpurè och italienska örter o peppar.
...inför dagens middag, som Ni ser ovan blir det fylld kycklingfilè med oströra. Jag stekte på kycklingen i smör på bägge sidorna, som jag sedan la i en smord form och strödde över broccoli, paprika och lök. In i ugnen på 200g mellan 20-25 minuter.
Till kycklingen blir det en god sås, men vad det blir för sås det
får Ni se senare...

fredag 20 april 2012

Ibland hatar jag nätet och datorer :(

Jag höll på att få ett riktigt psykbryt nu på kvällen, när jag inte kunde skriva ett inlägg och lägga ut på bloggen. Och eftersom jag är en människa med riktigt katastrof tänk, trodde jag att allt jag byggt upp i bloggen skulle försvinna. 
Men nu är det löst och det känns skönt, dock har formatet och storleken ändrats i själva bloggen, vilket jag ska försöka ändra på, om jag kan...


Kram C

onsdag 18 april 2012

Skuren sås, äckliga chokladbollar och shopping...

....det är min dag i ett nötskal. Tänkte som sagt göra min variant på rombollar men det gick åt helvete, de smakade skit rent ut sagt...Och sen skulle vi äta lax till middag och då ville jag göra hollandaise och den skar sig, så det fick bli smör till laxen, men det var inte fy skam det heller. Grymt gott!
Lax stekt i ugn på 200g i 15 minuter, grönsaker, fetaost och massa smör ;)
Efter middagen åkte vi och shoppade loss för mina sista födelsedagspengar plus att vi handlade mat. Vi hittade torsk för 89kr/kg, som hittat. Så till helgen blir det nog fisk på menyn. Nu ska jag klura på en LCHF meny åt en vän som vill prova, ska bli kul men inte helt lätt!

Tallrikar och skål från Mateus såklart i en härlig turkos färg, fick presentkort
av syrran med familj. Ljuslila ugnsformar från Cervera med 150 kr rabatt om man
blev medlem, kanon!

Min variant på rombollar och olyckor ;)

Jahopp, idag ska jag prova på att göra rombollar, det receptet cirkulerar ju överallt på nätet men jag hittade ett bra recept hos Erika http://www.vardagfest.blogspot.com/. Dock ska jag utesluta alkholen då jag varken dricker eller använder alkohol av någon form i matlagning. Annars kan det bli liv luckan hos fru L, och det vill vi inte ;)
I allafall jag ska prova nu att göra min egen variant på dessa bollar, lägger upp recept sen, jag lovar!
Annars så har jag kommit på att det INTE är en bra kombo att gå runt med läsglasögon för jag snubblar över trösklar, och går inte i dörrposter helatiden. För att jag ser så illa, haha :) Jag ska ju bara använda glajjerna när jag sitter vid datorn och när jag läser. Men ibland glömmer jag att ta dem av mig när jag ska gå till köket eller på toa och då händer lite olyckor ;)

NU=Mot köket, utan glajjer ;)

tisdag 17 april 2012

Soppa med blomkål, vitkål och purjo!

Värmande soppa i aprilrusket toppad med knaprigt bacon, ringlat baconfett
samt ostplätt!
Soppa    5 port

300g blomkål
300g vitkål
1 purjolök
2 buljongtärningar plus 1 liter vatten
100g philadelphiaost
2 dl grädde
 salt och pepper efter smak
1/2 paket bacon
1msk kokosfett plus 25 g smör

Hacka purjon, blomkålen och vitkålen i lagom stora bitar, fräs på i en stor kastrull med kokosfettet och smöret så det får lite färg. Ha sedan i buljongtärningarna och vattnet, låt koka utan lock i 10 minuter på ganska så hög värme. När blomkålen är mjuk tar du kastrullen från plattan och kör soppan slät med hjälp av en stavmixer, ha i philadelphiaosten och grädden, kör i igen med stavmixern så soppan blir slät. Krydda med salt och peppar. Hacka och stek baconet i en stekpanna, låt det blir riktigt knaperstekt, och häll över baconfettet i en plastburk. Servera soppan och strö över det knapriga baconet samt ringla över någon tesked med baconfett över soppan och ät ostplättarna till!

Ostplättar

Dessa ostplättar är supergoda till soppor men också som mackor. De är enkla att göra och de smakar underbart gott!

Ostplättar   12 st

3 ägg
4 dl riven ost, jag tog 3 dl gräddost och 1 dl pecorino
3 msk majonäs
1 tsk oregano
peppar

Sätt ugnen på 250 grader. Knäck i äggen i en bunke och vispa ihop ha sedan i osten, majonäsen, oreganon och pepparn. Blanda och klicka sedan ut på plåt och grädda i mellan 8-10 minuter, passa på slutet för det går fort! Ta ut ur ugnen och lägg på ett ugnsgaller så svalnar det ganska snabbt samt att de blir någorlunda hårda. Som sagt de passar ypperligt att äta till frukost som de är och som en vanlig macka. Jag brukar bre på smör, philadelphia och ha lite skinka på, gott!

måndag 16 april 2012

Majonäs

I ville ligga nära husse idag, han är lite speciell vår hund! :)

Jag är egentligen inget majonäs fän, men jag föredrar hemmagjord över köpt. Mest för att den köpta oftast smakar surt och en massa vinäger. Jag har tittat runt på andra bloggar och en del gör majonäsen på ett helt ägg istället för att bara använda gulan, resultatet blev det samma bara vitare majonäs. Jag använder vanlig rapsolja inte kallpressad eller olivolja, jag vet att den vanliga rapsoljan inte är helt ok innehåll. Men jag klarar inte av smaken som blir av den kallpressade sorten eller av olivoljan, och majonäs är inget jag äter ofta i allafall så det gör nog inget. Men Ni som tycker smaken blir bra och god av kallpressad olja eller olivolja, ta det i så fall!

Majonäs   3dl

1 ägg
1 rågad tsk dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
2.5 dl rapsolja
salt o peppar

Låt alla ingredienser bli rumsvarma. Knäck ägget i en bunke tillsammans med dijonsenapen, vinägern, salt och peppar. Vipsa med elvisp ihop ägget med de övriga ingredienserna. Ha sedan i oljan droppvis och vispa tills den tjocknat ordentligt. Häll sedan upp i en glasburk eller förslutningsbar burk. Skulle tro att den håller sig i 2-3 veckor i kylen, kanske längre.  

Köttbullar i tomatsås!

Dagens middag blir som Ni kanske redan listat ut: Köttbullar i tomatsås! Receptet har jag faktiskt tagit från kocken Nigella, fast jag har gjort om det en del för att rätten ska bli mer LCHF-vänlig!

Köttbullarna

500g valfri färs
1 ägg
1 msk oregano
1 dl pecorino
1 vitlöklkyfta, riven
1 liten hackad lök
1 msk fiberhusk
1 tsk salt och peppar

Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda till en slät smet, jag använde stavmixern. Låt stå!

Tomatsås

2 burkar krossade tomater plus 1-1/2 dl vatten (skölj ur brukarna så all tomat tas med)
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
2 msk oregano
1/2 köttbuljongtärning
2 tsk salt och peppar
1 dl mjölk
1 dl grädde
25 g smör och 2 msk olivolja till stekningen

Hacka lök och vitlök och fräs på i en gryta med smör och olivolja. Ha i saltet och oreganon, saltet gör att löken inte bränns så lätt! Häll i krossade tomaterna i en matberedare, häll lite vatten i varje burk och skaka runt så att all tomat kommer med, häll också det i matberedaren. Kör tomatkrosset i matberedaren tills den blivit slät. Häll över i grytan och i med köttbuljongtärningen, saltet, pepparn, grädden och mjölken. Låt sjuda i c:a 15 minuter. Under tiden rullar du köttbullarna, gör de små för det är godast. När det gått 15 minuter har du i köttbullarna i tomatsåsen och fortsätter sjuda 15 minuter. Sen är det klart! Servera som en soppa eller ihop med blomkålsris eller stekt vitkål. Ha en rejäl klick smör och lägg över rätten (eftersom rätten inte innehålller så mycket fett), samt riv över lite mer pecorino eller fetaost. Supergott!

Värmande och god soppa/gryta! Glöm inte smöret och osten!

söndag 15 april 2012

Söndagsmiddag!

Dagens middag blev såå god! Lax och spenat är en kombo som verkligen funkar tycker jag. Laxen la jag med skinsidan ner i en smord form, saltade och pepprade och pressade över lite citron. Sedan in i ugnen på 200g i 15 minuter ungefär. Undertiden fräste jag på spenat som jag kryddade med endast salt, peppar och en skvätt citron, sen hade jag i 1 dl grädde och 2 rejäla msk philadelphia ost, jag tog även lite av vattnet från den kokta blomkålen ( 2-3 msk), för såsen blev lite för tjock enligt mitt tycke! Till laxen och spenatsåsen serverade jag kokt blomkål med smör, sockerärtor med lite fetaost uppepå! Enkelt och gott!

Helgen har bjudit på fint väder och varma vindar. I lördags åkte vi och köpte ekologiska fina bruna ägg från en äggbod inte långt från där vi bor. Ekologiska ägg är ju så mycket godare än vanliga, men den störta anledningen till att jag köper ekologiska ägg är för att hönsen har det bättre. Jag såg en dokumentär som Jamie Oliver gjorde för ett par år sedan, i den visade han hur dåligt hönsen har som inte får gå fritt. Hönsen sitter inklämda i burar, burarna är staplade på varandra så hönsen skiter och pissar på varandra. Misär kallar jag det, och efter det programmet har jag inte haft hjärta att köpa icke ekologiska ägg. Jag köper alltid ute på landet i någon äggbod inte ens på Ica köper jag. Ett tag köpte vi av en vi kände och där vi fick se att hönsen hade det bra. Mitt tips är att ALLTID köpa ekologiska ägg!
Oj, vad jag kom av mig nu ;)
I allafall sen åkte vi köpte lite mat och avnjöt det i vårt varma uterum (28gr) och pratade länge, länge om ditt och datt. Det är så mysigt att bara prata med min M, vi har så roligt ihop, han är min bästa vän! I morgon ska vi äta något med köttfärs, vad har jag inte bestämt ännu det återstå att se!
Hoppas Ni har haft en härlig helg!

Kram C

fredag 13 april 2012

Om sanningen ska fram...

...så går det inget bra alls med maten. Jag lyckas helt enkelt inte att ge blanka fan i att äta godis, chips och läsk/saft. Jag äter nästan alltid LCHF till middag, frukost äter jag sällan för jag har svårt att äta när jag är själv. Jag kanske tar några få bitar godis, någon näve chips, en klunk saft för att "kicka" igång systemet och vakna till. Jag kommer mig inte för att äta när jag är själv, jag är inte intresserad av det helt enkelt. När M kommer hem äter vi alltid lagad middag och då har jag nästan varje dag faktiskt ätit helt LCHF, jag mår ju så bra av det men varför kan jag inte ge fan i godiset? Jag mår toppen av att äta LCHF, det är gott och jag vet att om jag skulle lägga manken till så skulle kilona rinna av mig. Men jag klarar inte av att släppa godiset och chipsen. Jag måste ha det hemma, det ger mig trygghet och jag känner ett inre lugn av det. Sen äter jag det faktiskt inte varje dag, och det är inga stora mängder när jag väl äter, men det måste finnas hemma. Jag har en ätstörning och den sitter djupt rotad i mig, jag har haft den sedan jag var runt 20 år, innan dess var det inga problem alls. Även fast jag väger över 110 kg så äter jag extremt lite. Många tror nog att jag äter helatiden med tanke på min storlek men faktum är att jag i mitt huvud har ett anorektiskt tänk, jag unnar mig inte att äta. Jag har lixsom inte lust, jag tar mig inte tid med det. Jag känner sällan hunger, och blir jag hungrig så härdar jag ut och skiter i det, kroppen går på sparlåga.

En dag kan se ut ungefär så här: En rad med choklad eller 3-5 godisbitar, lite chips eller någon klunk saft eller läsk, sen äter jag inget resten av dagen tills M kommer hem. Då äter vi middag och jag äter LCHF, ibland faller jag dit och äter icke LCHF mat också. På kvällen natten så äter jag kanske 2-3 nävar chips, något glas med saft/läsk någon rad med choklad och ibland kanske lite godis. Om jag mot förmodan är sugen så kanske jag gör 2 varma mackor eller något. Som Ni ser är det inga enorma mängder jag äter, och detta är en dag när jag väl äter. Det finns dagar när jag bara ätit maten vid middagen.  Jag skulle nog helt och hållet kunna leva på chipsen, chokladen, godiset och läsken/saften, istället för att äta normal mat 3gg/dag. Skulle jag inte vara överviktig/ohälsosam och känna mig ofräsch och med noll energi av den kosten skulle jag välja den framför all mat i världen. Jag vet, helt jävla sjukt.

Och det finns lixsom ingenting runt mig som kan få mig motiverad, jag tror faktiskt inte ens att jag skulle ta mig i kragen om en läkare sa att jag har diabetes och måste gå ner i vikt. Var ska jag hitta drivet? När ska jag få en Aha-upplevelese och känna NU ska jag fanimej bli hälsosam och äta bra  mat?

Jag vill, vill, VILL. Men jag gör INGET. För jag orkar bara inte. Rädd för att misslyckas att falla dit igen, att jag inte ska klara det. Jag vet vad jag ska göra för att må bra, men att ta det där steget från tanke till handling är SVÅRT, nästan oöverkommligt. Det finns alltid något annat som är viktigare, jag blundar för verkligheten och för mig själv. Jag får väl helt enkelt börja med baby-steps, men jag vet inte med vad, var eller hur jag ska börja och det är frustrerande!!!!!

TACK för allt beröm jag fått för mina bakverk, det värmer ska Ni veta!

torsdag 12 april 2012

Tårta och bakverk!

Svärfars födelesedags tårta!
Jag är supernöjd med tårtan också, den blev så fin. Ni som inte klarar av att jag skryter behöver inte läsa ;) Jag kan säga att svärfar blev något nöjd när han fick se tårtan idag, han älskar ju choklad.

Fyllning till tårtan betstår av:

Lager 1: Hallon, cintronskal och mascarpone
Lager 2: Chokladcreme
Lager 3: Mosade maränger, bananer samt lite vispad grädde

Tårtan är spacklad med grädde och dekorerad med chokladfingrar, hallon, blåbär, jordgubbar och vaniljhjärtan.

Svärfars kommentar när han fick se tårtan: Ååh vad fin. Den vill jag inte bjuda någon på, den vill jag ha själv ;)
Nu ska jag slänga mig i säng och sussa, känns som att det är välbehövligt. Efter detta inlägg ska jag inte läska er med sötsaker och icke LCHF rätter. I morgon ska jag nog ta och städa här hemma samt att gå en riktig långpromenad med I.
Blåbärsmuffins toppade med kokos, chokladsnitt som jag kavlade ut degen och
använde pepperkaksmått för att stansa ut och brysselkex!

onsdag 11 april 2012

Smörgåstårtor till svärfars födelsedag!

Smörgåstårta med skinka, ost och kalkon!
Tårta nr 2 är med räkor och ägg!
Jisses, vad trött jag är i kroppen det varit en lång dag med hackade, skärande, vispande och stå, stå hela dagen lång. Men det har varit väldigt roligt! Min svärfar fyller 67 idag och jag erbjöd mig att göra smörgåstårtor, tårta samt att baka. Jag kan säga att svärmor var glad över att slippa ;)
Det är bara så kul att dekorera smörgåstårtor, nästan så att jag skulle vilja ha det det som jobb faktiskt samt att dekorera vanliga tårtor med.

Lager i smörgåstårtorna är:

1. Leverpastej med gurkmajonäs
2. Hackad skinka, krossad ananas samt creme fraiche
3. Kokta hackade ägg med en röra på vispad grädde, vispad creme faiche och majonäs

Sen spacklar jag tårtan med samma röra som till äggen. Jag är så nöjd med hur slutresultatet blev på smörgåstårtorna. För att vara andra gången jag dekorerar så är jag riktigt stolt över mig själv, riktigt fina blev de. Klapp på axeln till mig!

tisdag 10 april 2012

Trött

Dagens middag: Korvgryta med stekt vitkål samt sallad. Gott :)
Fasen vad trött jag är, jag har hållt på och gjort fyllningar till två stora smörgåstårtor samt till en vanlig tårta. Köket såg ut som ett bombnedslag ett tag, haha ;)
Nu ska jag ta en lång och varm dusch!

Äggröra och våren som försvann...

I perioder har jag svårt för att äta ägg, tycker att det bara växer i munnen. Men oftast tycker jag att det är gudagott, antingen kokar jag 2-3 ägg som jag sedan skalar direkt och mosar med en massa smör och svartpeppar, så gott! Eller så gör jag som idag äggröra, snabbt, enkelt och framförallt gott!
Äggröra på 2 ägg, 1-2 msk grädde, salt o peppar. Stek i en rejäl klick smör.
Jag serverade med lite sallad från gårdagens tacomiddag samt en bit brie!
Detta äter jag ofta till frukost men även som lunch och middag.
Här där jag bor har det regnat till och från sedan Påskdagen, våren och solen lyser verkligen med sin frånvaro. Verkar som att det ska vara mulet och risk för regn resten av veckan och helgen...När M kommer hem ska vi sticka iväg och handla eftersom jag ska göra två smörgåstårtor och en tårta till min svärfars kalas. Det ska bli så kul, jag älskar att dekorera tårtor även om jag inte äter själv. Jag kommer lägga ut bilder på bloggen så Ni får se slutresultatet. I grund och botten kommer detta vara en LCHF-blogg, men jag kommer ibland lägga ut bilder på maträtter, sötsaker och bakverk som inte är LCHF, de som inte klarar att se det får helt enkelt blunda ;) Jag älskar att baka, och det kommer jag inte sluta med, eftersom det är ren terapi för mig. 
Dessa chokladmuffins med chokladfrosting bakade jag och tog med till mina
svärföräldrar i Påsk, mycket uppskattat!

måndag 9 april 2012

Tacokväll!

Tacofärs med riven ost, avokado, creme fraiche, tacosås och en sallad på
gurka, majs, röd och orange paprika.
Annandag Påsk middagen blev TACOS, det är galet gott och går så fort att göra. På mindre än en kvart så är maten på bordet. Jag vet att många anser att inte majs ska ätas om man äter enligt LCHF, för att det innehåller för mycket kolhydrater och är för sött. Jag resonerar såhär: Jag lägger hellre kolhydrater på grönsaker som jag gillar än tex på LCHF bakverk. Så kanske 2ggr/månad äter jag majs eller grillad majskolv, för att jag tycker om det. Det är inte många grönsaker som jag gillar och jag äter tex majs, palsternacka, morot, kokta ärtor, röd paprika och tomater som innehåller lite mer kolhydrater eller som kan skapa sockersug, för att jag tycker om det och jag avstår hellre från LCHF-bröd eller LCHF-bakverk/efterätter. Hela LCHF konceptet går ut på att hitta sin väg, hitta sitt sätt att äta som man mår bra av och som man kan tänka sig att leva efter. För mig är grunden att äta mig mätt på först och främst protein och fett och äta måttliga mängder av grönsaker, det funkar för mig som inte är någon varken grönsaks eller fruktfantast.

TACOFÄRS

4 port

500g färs av valfri sort
3 msk sockerfri hemmagjord tacokrydda
1 msk tacosås plus lite vatten, hade kvar en skvätt sås i en burk så jag hade i det i köttfärsen direkt.

Stek på färsen i mycket smör, när färsen är genomstekt ha i tacokrydda, tacosåsen plus vattnet. Låt det fräsa/koka ihop några minuter.

TACOKRYDDA (sockerfri)

1.5 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

Blanda och förvara i tätsluten burk mörkt och torrt. Jag brukar gångra detta recept flera gånger så det blir en stor sats, på så sätt slipper jag göra den varje gång jag ska göra tacos. Denna kryddblandning använder jag nästan alltid till köttfärsås också.
 

LCHF-tidning med Expressen!

En toppen tidning med inspirerande vikt/hälsa historier,recept och tips! Nu ska vi ses film och mysa i soffan mina killar och jag!

Fru L avokadoröra


Avokadoröra

1 avokado
1/2-1 dl creme fraiche
1/2 tsk vitlökspulver
salt o peppar

Mosa avokadon ihop med vitlökspulvret, saltet och pepparn. Ha sedan i creme fraichen och blanda runt. Denna röra äter jag ofta till fisk allra helst lax men även till den obligatoriska tacotallriken. Anledningen till att jag ha vitlökspulver istället för vitlök, var att jag vid ett tillfälle var lat och inte orkade skala och hacka vitlöken och då hade i vitlökspulvret istället....Det är jag glad för, det blir så mycket godare och inte så stark vitlöksmak utan mer en "touche" av vitlök.

Snabb och enkel korvgryta!

Denna rätt går på två röda att tillreda, vilket är toppen när man som jag inte alltid vill stå i köket länge och laga mat! Rätten blir väldigt god om man tar en kryddigare/starkare och köttigare korv tex kabanoss men även vanlig korv, kombon blir väldigt god tycker jag!

Korvgryta

4 port

600 g korv, jag tog hälften kabanoss med 78% kötthalt sen "vanlig grillkorv" från Robertssons.
1 gul lök
1 röd paprika
1 orange paprika
1.5 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1/4 köttbuljongtärning + 3/4 dl vatten
3 dl grädde
salt o peppar
smör

Skär korven i lagom stora bitar och stek i smör, hacka lök och paprikorna. När korven fått ganska mycket färg låt det var kvar i pannan med skjut de åt sidan och ha i löken och paprikan. Fräs på det och blanda sedan ihop allt. I med paprikpulvret och vitlökspulvret, buljongtärningen, vattnet, grädden samt salta och peppra. Låt koka ihop i c:a 5 minuter, smaka av om det behövs kryddas på mer. Under tiden steker du på fint strimlad vitkål eller blomkålsris!

lördag 7 april 2012

GLAD PÅSK!

Ville bara kika in och önska mina bloggläsare en GLAD PÅSK! Hoppas Ni alla får en trevlig ledighet med era familjer och vänner, och framförallt god mat! Glöm inte att äta ägg, det är både gott och nyttigt, riktig LCHF mat!
Igår snöade det hela dagen, så det kändes mer som att det var Julhelgen vi firade. Åt Påsklunch hos M föräldrar, det var supersmarrigt. Och nu ska vi snart hem till mina päron och äta lax, mums! Solen skiner och det fina vårvädret är tillbaka, snön är ett minne blott!

onsdag 4 april 2012

Laxbiffar med citron & gräslöksås!

Jättegoda och saftiga laxbiffar, lika goda kalla som varma!
Laxbiffar

3-4 port, det blev 11 biffar

600 g lax
1 dl grädde
saft från 1/2 citron
2 msk gräslök
salt o pepper
smör

Ta bort skinnet på laxen om det sitter kvar, dela laxen i bitar och lägg i matberedaren. Ha i salt,peppar och gräslök och kör tills laxen blivit till färs, fortsätt köra laxen i matberedaren och tillsätt grädde i en fin stråle under tiden. När allt blandat sig ställs smeten in i kylen 30 minuter till 1 timma, kan även stå över natten! Ta sedan ut laxen ur kylen och smaksätt smeten med citronsaften och kör i matberedaren igen så att det blandar sig. Klicka sedan ut lagom stora biffar med en sked direkt ner i stekpannan med rikligt med smör, jämna till biffarna med undersidan på en blöt sked om Ni vill ha plattare biffar. Stek ungefär 2 minuter på varje sida. Dessa går att förbereda och göra stora mängder och sedan läggas på fat med folie och sen in i ugnen nästa dag för att värmas på igen innan servering. Min mamma serverade dessa biffar till min pappas 50-års kalas. Biffarna är som sagt lika goda kalla i en wrap som varma med en god sås! Prova dessa, Ni kommer älska dem!

Citron & gräslöksås

3 port

2 dl grädde
1 msk creme fraiche
saft från 1/2 citron
1/3 buljongtärning, det var vad jag hade kvar, ta annars hur mycket Ni vill.
2 msk vatten
2 msk gräslök
1 msk philadelphiaost, till att reda såsen med.
salt o peppar

Ha i alla ingredienser i en kastrull förutom vattnet och philadelphiaosten, vispa runt och låt koka 10 minuter på ganska hög värme utan lock så att såsen reduceras ner. När laxbiffarna stekts ha i lite vatten (2 msk) och vispa ur pannan och häll ner det i såsen och ha i philadelphiaosten om inte såsen blivit tillräckligt tjock!
Servera med kokta ärtor och kalla grönsaker som Ni gillar!

Prova nu denna rätt, det är sååå gott! Till och med I fick en laxbiff och
älskade det!

tisdag 3 april 2012

Lasagne och ett tips!

Dagens middag blev som sagt lasagne. Jag provade att göra den där LCHF-pastan som det snackas om överallt på nätet. Så jag gjorde en sats och skar till lasagneplattor och varvade dessa med min goda köttfärsås och ostsås. Men jag tycker inte att den där pastan var något att hurra över faktiskt. Inget gott alls och gummigaktig konstinstens. Nästa gång äter jag bara köttfärsåsen med stekt strimlad vitkål, eller gör en gratäng med creme fraiche i botten samt köttfärsåsen över och på med riven ost och sen en sallad till. Nu har jag i allafall provat den där pastan men det var "not my cup of tea"
Jag vill i varje fall att ni ska få ta del av min köttfärsås och ostsåsen som jag snott från Erika http://www.vardagfest.blogspot.com/

Ostsås

2 dl creme fraiche
1 dl grädde
100 g riven ost, jag tog 50 g pecorino och 50 g vanlig ost typ hushåll
salt & peppar

Värm på creme fraichen och grädden, när den börjat koka upp ta från plattan och ha i osten samt salta o peppra, rör runt tills osten smällt. Denna ostsås blev jättegod, tack Erika för receptet på såsen!

Köttfärsås

500 g färs, Ni tar vad ni har hemma jag hade blandfärs så det fick bli det.
25 smör
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 soltorkade tomater i olja
2 tsk tomatpurè
3 msk sockerfri tacokrydda
1/2 köttbuljongtärning
400 g krossade tomater plus 1 1/2-2 dl vatten
1 dl grädde
1/2 dl creme fraiche
salt & peppar

Fräs på färsen i smöret, ha i den finhackade löken och vitlöken stek på tills allt fått lite färg. Ha sedan i tacokryddan, tomatpurèn och klipp ner de soltorkade tomaterna, fräs på ytterligare. Sedan har Ni i köttbuljongtärningen, krossade tomaterna och vattnet. Jag brukar skölja ut krossade tomater burken/förpackningen och skaka runt för att få med all tomat. I med grädden, creme fraichen och salta, peppra så mycket ni vill, rör runt så allt blandar sig och låt småkoka under lock 15-20 minuter.
Jag brukar ofta göra köttfärsåsen och grytor i allmänt dagen före den ska ätas, för att smakerna ska sätta sig ännu mer, ett litet tips bara men det visst Ni säkert ;)

Jag varvade köttfärsåsen, ostsåsen med LCHF-pastan och toppade med ytterligare 200g ost, hälften vanlig och hälften pecorino. Sedan in ugnen på 225g i 20 minuter. Jag serverade med en sallad på majs, tomat, paprika, gurka och fetaost samt avokado på sidan av till mig. Som sagt jag gillade inte LCHF-pastan men prova Ni, jag hittade receptet på http://www.56kilo.se/

Sedan har jag ett litet tips och det är att ta vara på fettet när man steker bacon. Stek bacon som vanligt till tex din äggröra, istället för att hälla ut fettet så häll upp det i en liten burk och ha ståendes i kylen. Detta använder jag sedan att steka tex en bit lax eller till en köttfärsås, köttbit eller vad ni vill, äggröran. Det är bara fantasin som sätter stop. En del jag känner använder fettet när de steker baconet och tex ringlar över maträtten men om man nu inte gillar det så spara det, häll inte ut det vad Ni gör! Att steka fisk i det där baconfettet är kanongott och så går inget till spillo! 

måndag 2 april 2012

Aprilväder!

Vädret är verkligen konstigt, men det är väl som alla säger: Aprilväder ute! Igår var eftermiddag var det snöstorm och sen strålande sol för att sedan övergå i regn. Idag är det riktigt kallt och blåsigt ute men jag gick ändå ut och fyllde krukor med jord som jag ska så lökfrön i. Om allt vill sig väl så kan jag plantera ut mina lökplantor i slutet av april, jag längtar. Det finns inget roligare än att plantera små frön i en kruka och se dag för dag hur det växer, och sen veta att man gjort det själv och senare under sommaren och hösten skörda något som inte kommit från Ica. Det är livskvalitè det. Just nu har jag gjort ostsåsen till dagens lasagne, självklart ska Ni får receptet sen på min köttfärsås som är så god! Vi hörs!

Kram C

söndag 1 april 2012

Super enkel chokladmousse!

Denna lilla goding åt vi till efterätt idag efter maten. Enklare mousse får ni leta efter och så är den såå god!

Chokladmousse 2 port

1.5 dl grädde
60 g mörk choklad, jag tog 86 %
en knivsudd stevia
en knivsudd ekologiskt vaniljpulver

Dag 1: Koka upp grädden, hacka under tiden chokladen och lägg i en bunke. När grädden kokat upp häll den över chokladen vispa till chokladen löst sig i den varma grädden. Täck med plastfolie och ställ in i kylen över natten.
Dag 2: Ta fram chokladgrädden och vipsa till önskad konstistens, jag vispar den ganska så hårt. Lägg upp i fina glas och garnera med bär eller nötkross! Gott, enkelt och LCHF! Jag har även gjort denna mousse med toblerone och dumlekolor.

I helgen har vi grejat i trädgården, krattat bort löv och pinnar från gräsmattan. Samt rensat i mina pallkragar så det bara är att plantera mina örter och annat gott sen om några veckor! Dels så ska jag ha örter men också spenat, sallad, sockerärtor och lök. Har även planer på att införskaffa hallonbuskar...hmm vi får se.
Nu ska jag förbereda morgondagens middag som blir LCHF-lasagne, ska göra LCHF-pastan och köttfärsåsen idag så det bara är att göra ostsåsen och lägga ihop allt i morgon. Jag hoppas på fint väder då jag ska förså löken i små krukor! Det bådar ju inte gott med tanke på att SNÖN ja, ni läste rätt VRÄKER ner :(