måndag 22 oktober 2012

Gudomligt god soppa

I dag fick jag ett ryck när jag stod och skalade räkor...Blev väldigt sugen på räksoppa så då gjorde jag en egen räkbuljong...Very många vuxenpoäng på det ;)
Jag fräste på lök och persiljestjälkar i smör sen i med räkskal, tomatpurè och vitvinsvinäger. Fräs på en stund till ha sedan i vatten så att det precis täcker skalen, ha i lite vitpepparkorn. Koka på låg värme i 15 minuter, sila av, Klart!
Gillar man en soppa med kraftig räksmak, då gillar man detta!
Soppan gjorde jag såhär: Stek på lök och lite purjolök. Efter en liten stund ha i några klyftade cocktailtomater. När allt fräst på ha i 2.5-3 dl räkbuljong. Salta och peppra, koka några minuter. Ha sedan i 2-3 msk creme fraiche och 1/2 dl grädde (går att göra mejerifri, ta kokosmjölk), låt koka 10 minuter utan lock på medelvärme. Smaka av med ev. mer salt och peppar. Ta kastrullen från värmen och ha i 3/4 dl räkor. Servera soppan och NJUT! Soppan räcker till 1 person.

Jag är ingen riktig soppälskare, men detta var så gott. En kraftig, tydlig smak från räkbuljongen. Prova detta! Lyssna nu på Fru L ;)

Nu ska jag krypa ner i min sköna fåtölj med en stor filt, ha I i famnen och börja på en ny bok! Och tända massa ljus :)

Kram C

söndag 21 oktober 2012

Klick klick

Bild tagen när jag var med Pingvinen till Kongsvinger (Norge) förra veckan.
Såhär skulle man bo, precis vid vattnet!
Nu har jag precis klickat hem lite kläder och lite annat smått och gott. Unnar mig sällan det, som ni redan vet. Men i dag fick det bli 2 par byxor (dock mysbyxor kommer inte i några andra byxor), 2 linnen, en duk samt två fina silvriga ljuslyktor! Jag hade en massa erbjudanden och rabatter som jag givetvis utnyttjade, sparade många kronor på det.
Är det någon mer än jag som fullkomligt älskar ljuslyktor av alla de slag? Det är tur att jag är snål och sällan unnar mig för annars skulle jag handla jämt. Jag har lixsom redan ett stort skåp fullt med ljuslyktor, men jag skulle gärna köpa ännu fler hehe :)
Längtar pytteliiite efter att göra fina jul inspirerade fat, som jag gjorde förra julen. 
Och om det nu ändå ska vara mörkt, grått och trist. Då kan väl ändå snön komma, så det blir ljusare ute. Jag vill 2 dm snö, 5-10 minus och strålande sol. Det ska vara så att det knarrar under fötterna.
I igår morse, självklart under täcket med huvudet lite utanför!
Min lilla fjärt <3
 Nu saknar jag min Pingvin, jag saknar att krypa in i hans famn och snusa på hans hals! Aja, han kommer på tisdag...

Kram C


Lasagne

Nu när Pingvinen är borta och jobbar, då passar jag på att laga sånt han inte äter. Lasagne gillar han men inte med zuccini plattor. Så det är det jag lagat i dag!

Lasagne                     4 port

500 g köttfärs av valfri sort
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten morot
oregano
vitlökspulver
paprikapulver
chilipulver
1 msk tomatpurè
1 buljongtärning + 2 dl vatten
1/2 förp passerade tomater
1 kruka färsk basilika eller fryst
1 stor zuccini
1/2 pkt fetaost
salt o peppar
smör/kokosfett

Fräs på färsen i smör eller kokosfett, hacka under tiden lök, vitlök och morot. När färsen brynt klart fös den lite åt sidan i stekpannan och fräs på lök, vitlök och morot. Blanda sedan alltsammans. Krydda efter smak med oregano, vitlöks, paprika och chilipulver samt tomatpurè. Fräs på en stund så att färsen får en fin yta av kryddorna. Ha sedan i buljongtärningen, vattnet och passerade tomaterna. Salta och peppra. Låt koka ihop i 15 minuter. Ha sedan i den grovhackade basilikan och rör runt. 
När köttfärsåsen är klar måste det givetvis vara en god ostsås till om det ska bli en lasagne. Receptet på den har jag hittat hos Erika

Ostsås

1 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
salt o peppar

Blanda allt utom osten, låt koka upp. Ha sedan i osten och låt den smälta ner, smaka av med ev. mer salt och peppar.
Skär zuccinin i lagom tjocka skivor. Smörj en form och lägg först i köttfärsen sen på med ostsås och   zuccinin.
 Avsluta med att toppa med det sista av ostsåsen, smula över fetaost. Gratinera i ugnen på 200 g i 30 minuter, kör sista 5 minuterna på grilleffekt.


Till serverade jag en vanlig, enkel sallad. Gott :)

Nu ska jag gå en tur med I innan det är helt mörkt ute...
Ha en fin söndag alla fina <3

Kram C

lördag 20 oktober 2012

Två rätter för en

Förra helgen när Pingvinen åkte till Luleå så passade jag på att äta en riktigt god två rätters middag! Jag menar varför ska man spara på lyxen när man är själv? Det var faktiskt riktigt mysigt att sitta själv i köket med massa tända ljus och njuta av en god middag!
En super enkel förrätt: Mozzarella, ugnsrostade tomater och basilika! Fräscht
och gott :)
Den ugnsrostade tomaterna är en ny favorit hos mig, denna gång kryddade jag med färsk basilika istället för timjan. Blev lika gott det! 
Till varmrätt blev det oxfilè med mitt dragon & honungs smör, hemslagen bea och sallad på rucolla, paprika och smörstekta champinjoner! Mmm så gott var det :) 
Pingvinen ska åka till Luleå på söndag, så då blir jag själv igen...Inte så kul, jag kommer sakna honom så att det nästan gör ont. Ibland tänker jag på att vi faktiskt varit ett par i över 10 år, och jag är nästan mer kär i karln nu än när vi precis träffats...Magiskt är det <3

Nu ska jag krypa ner hos mina älskade grabbar <3

Hoppas Ni alla får en fin lördag!

Kram C

onsdag 17 oktober 2012

Sallad to die for

Denna sallad är precis så god som överskriften säger: To die for. Alltså ärligt talat topp 3 godaste salladen jag ätit, extra kul också att jag gjort den själv, hehe ;)
Marinaden till kycklingen har jag hittat hos fina Lana 

Vitlöksmarinerad kyckling                                 1-2 port

1 stor kycklingfilè
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk tomatpurè
1 tsk soja
olivolja
finhackad basilika (färsk, fryst el torkad)
salt o peppar

Blanda allt till marinaden förutom basilikan. Lägg kycklingen i en påse och häll över marinaden, marinera kyckligen i 2 timmar eller över natten. Lägg kyckligen i en ugnssäker form och strö över hackad basilika (jag använde färsk) grädda på 200 g i 15-20 minuter. 
Marinerad, toppad med basilika och redo för ugnen...
Till salladen behövs:

kyckling
ruccola
färsk babyspenat
1/2 grön paprika
soltorkade tomater i olja
rostad flagad mandel
parmesan
avokado

Lägg en näve ruccola och en näve babyspenat på en tallrik. Skär kycklingen och lägg på. Skär tomater, paprika och avokado och lägg också det på tallriken. Avsluta med att strö över mandeln och parmesanen! Ät och NJUT!
Ser inte helt fel ut va?! Så-jävla-gott!
Ooops, klockan är visst mycket...Jag som ska upp klockan 06, jeeeses! 
Tackågodnatt mina fina <3

Kram C

Pizza en helt vanlig måndag

Japp, igår eller ja i förrgår om jag ska vara korrekt prova jag LCHF pizza. Den så kallade "pizza bottnen" föll inte fru L i smaken, men jag vill ändå dela med mig av receptet, för jag tror att ni kanske kan gilla det. Receptet är hämtat från Åse 

LCHF-pizza                    1 plåt

4 dl mjölk
4 ägg
100 g smakrik ost
4 msk fiberhusk
3 dl pofiber
4 tsk bakpulver
4 krm salt

Sätt ugnen på 200 g. Värm mjölken så den blir ljummen. Vispa ihop riven ost, ägg och mjölk. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop det med äggsmeten till en deg. Häll ut på en bakplåstklädd plåt och bred ut degen med en lätt fuktad slickepott. Låt svälla 10 minuter. Grädda därefter botten i mitten av ugnen i 15 minuter.
Såhär såg min pizza botten ut efter gräddning. Jag hade halverat receptet. Jag lät botten svalna lite innan jag hade på fyllningen...
Passerade tomater som jag kryddat med salt, peppar, oregano och vitlökspulver.
Tonfisk, skinka, rödlök, champinjoner, basilika, mozzarella och riven ost!
Pizza 1 före gräddning
Skinka, champinjoner, basilika, mozzarella, riven ost samt lite svartpeppar. Efter gräddning såg pizzan ut såhär:
Som sagt jag gillade inte botten men toppingen var jättegod :)
Pizza 2 före gräddning
Tonfisk, massa rödlök och ost. Efter gräddning såg pizza 2 ut såhär:
Jag älskar kombon tonfisk och rödlök! Till hade jag isbergssallad, tomat och
gurka! Ibland blir jag galet sugen på just isbergssallad. Annars är favoriten
rucolla!
Kanske är det någon som vill prova detta! Hojta i så fall till och berätta vad ni tyckte!


Kram C





tisdag 16 oktober 2012

Blogglängtan

De senaste dagarna när jag varit själv hemma har jag fokuserat på två saker. Gå med I och äta bra mat, vilket jag har gjort. Jag har också kommit underfund med att jag fått lite blogglängtan, det är svårt att hålla sig ifrån bloggandet helt enkelt! Bloggen är som en sorts terapi för mig, även om jag ibland kan känna det som ett tvång. Jag var inte borta så länge den här gången med andra ord ;)
Stekt torsk med zuccini och kantarell topping och lite parmesan. Blomkålsmos
smaksatt med smör, smetana, basilika och vitlök...Lät inte helt fel va?
Igår provade jag att göra pizza ala LCHF för första gången. Hmm, vad ska jag säga...Toppingen var god i allafall ;) Jag kan inte riktigt med bottnar som är i samma konsistens som en disktrasa, då får det va! Nästa gång jag gör pizza kör jag bara med topping. Men jag ska ge er receptet, för ni kanske inte är lika kräsna som mig vad gäller knaprighet och konsistenser ;)

TACK! För alla kommentarer jag fått de senaste dagarna. Ni är guldvärda <3

Kram C