måndag 7 januari 2013

Fru L visar tänderna

När jag var liten och var arg så visade jag tänderna, jag drog fram underkäken och la underkäkens tandrad över överläppen. Min familj hade konstigt nog väldigt roligt åt detta, jag förstår inte alls varför ;)
Tänkte att jag skulle göra en grej av detta här i bloggen. Underbara Clara har ju "Clara ryter ifrån" och Monkan har "tant-sur-monkan". 

Jag såg nämligen en artikel i Nöjesbladet, som fick mig att ilskna till ordentligt. Det Amerikanska bantningsprogrammet Biggest loser ska ha med barn som ska banta och tävla mot varandra (!!!!!!) i tv. Barnen är 13-16 år. Jävla idioter säger jag bara.
Att vuxna är med och tävlar i att gå ner i vikt det är en sak, de är trots allt vuxna. Men barn, ungdomar som har det tillräckligt jobbigt i livet ändå som det är....med puberteten, kompisar, skolan, att passa in osv. Är det verkligen lämpligt att låta dessa barn banta i tv och till råga på allt tävla om vem som gått ner mest i vikt?! Nä, det tycker inte jag är lämpligt. För det första ska barn inte banta, de ska vara barn. Sen ska föräldrarna självklart ta sitt ansvar och inte ge barnen skit. Om ens barn är överviktiga så är det föräldrarnas ansvar att söka information och hjälp för ge barnen rätt kost. Inte att fläka ut ens barn i tv med allt vad det kan innebära, det är sjukt. Tänk om barnet inte lyckas gå ner i vikt...Hur blir det för det barnet att komma tillbaka till skolan sen? Tanken är god, men barn ska vara barn och inte lägga fokus på att prata om vikt,kalorier och överträna som hela det där programmet går ut på. 

Sen att hela programmet är inspirerat av low fat, räkna kalorier och att träna som en galning 6 timmar/dag, är det verkligen bra för en ung växande kropp? Inte ens vuxna med 150 kg övervikt och en massa följd sjukdomar ska träna så mycket. Det säger sig väl självt att det blir en enorm belastning för kroppen. Vore intressant och se om alla som varit med i det där programmet verkligen mår bra, man har ju bara fått se "the success stories" än så länge...
Behöver jag ens säga att det är sååå typiskt Usa? Lite info om naturlig mat over there skulle inte skada någon av dem ;) Tänk att de fortfarande är fast i kalori och low fat tänket? Men med tanke på att de  har omega 3 i Oreo-kakor för att lura folk till att det är nyttigt och sen köper, ja det säger allt om det där landet...

Vad tycker Ni? Är det OK att barn ska banta och tävla i tv?
Kram C

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det är jättebra att man tar tag i problemet redan i ung ålder. Det är lättare att ändra ett beteende då än när man är äldre. Sen finns det specialister med som övervakar barnen. Föräldrarna kanske inte vet hur de ska göra för att ta tag i problemet och ger sitt godkännande till att barnen är med. Jag kan ju tycka att det är jättemodiga föräldrar som gör detta för sina barn och inser att de bara annars gör dom en björntjänst om de bara matar barnen med onyttig mat och andra frestelser. Har följt Biggest Loser USA under en del år och tycker väldigt mycket om idén. Att "utsättas" för den puschen som det verkligen blir under en intensiv period, gör att man lättare ändrar sitt beteende och sällan vill gå tillbaka till det missbruk man hade tidigare. Sen finns det självklart dom som har gått upp igen men de är få.
Så jag håller inte med dig, men vi har alla olika åsikter. Det bästa är ju i alla fall att barnen mår bra och får ett häsosamt och näringsriktigt liv!
/K

ryskadockor sa...

Nej, usch inte för barn! Håller med dig, man ska inte utsätta barn för sådant program! Det är precis som du säger, föräldrarnas ansvar hur barn mår och hur de äter! Jag blir så arg att man börjat tjäna pengar med sådan dålig tv på barn också! Grrrrr...

Vad glad jag är att du bokade tid! Håller tummarna för dig, vännen! <3 <3 <3
Ha en underbar kväll!
Kram
//Lana

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Nej! Barn ska inte tävlingsbanta i TV. Att man tar tag i deras problem är jättebra men att göra det till en tävlingsform är helt fel.

monkan sa...

Nej, barn ska inte tävla i bantning! Jag är egentligen emot all den här j-à tävlan övht alla program när någon ska slås ut och någon ska vinna. Så less på utslagningar...Håller helt med dig!
Kram /M

Mitt liv som fru L sa...

Anonym K: Tack, för dina åsikter! Visst är det bra att ta tag i problemen i ung ålder, men jag tycker man kan göra det på andra sätt! Och om nu föräldrarna inte har kontroll/kunskap om vad barnen ska/bör äta vad hjälper då att barnen är med i programmet? Det är ju föräldrarna som behöver kunskapen och en push (som förmodligen själva är överviktiga)!

Sen är det ju inte näringsriktigt maten de får lära sig att äta, nästan inget fett, halvfabrikat, subway (!!!!!) flingor...det äter i stort sett äggvita, kalkon och fisk, grönsaker/frukt de utesluter ju mycket...Jag har sett alla säsonger och vad jag vet har två av vinnarna gått upp igen...och alla de som åkt ut i början ser man ju alltid på finalen att de inte lyckats...

Jag har kollat på BL för att det är kul när de VUXNA tävlar. Sen håller jag inte med alls vad/hur de äter samt träningen.

Att barnen har specialister ikring sig...Hmm ja, vad ska jag säga om det?! specialister som är kvar i den gamla skolan där fett är farligt och kolhydrater är livsnödvändigt...

Jag respekterar din åsikt Anonym, men jag håller inte alls med!
Barn ska inte tävla om vikt och hälsa. Det kan de lära sig utan kameror upptryckta i nyllet utan press!

Kram C

Luiza sa...

C, jag håller med dig om att det kan vara lite väl att göra "Biggest loser" av barnen, om jag får uttrycka mig så, men det är inte riktigt så enkelt.
Jag jobbar i/på livsmedelsbutik och sitter i kassan rätt ofta eftersom jag har en ganska varierande arbetsuppgift. Och tro mig, jag har helt ändrat uppfattning om det här med att föräldrar ska ha koll. Jo, absolut, det ska de ha, de ska även ta ansvar, men är det så lätt som förälder när ungen som är allt mellan 7-15 år , handlar allt i godisväg de kan komma över. Cola,choklad, energidrycker [de som är 15]you name it och jag slår vad om att det är sånt de inte deklarerar vid middagsbordet. Det finns ju ett ansvar i skolan att t ex förbjuda godis och läsk, men vem hindrar det ett barn att äta utanför skolan? Absolut ingenting.
Nu förstår jag att du itne menar förbud av olika slag, för det går inte att förbjuda. Man får alltid tag på skiten, men självklart har man ett ansvar som förälder att vägleda sitt barn eller skaffa hjälp om det finns behov. Jag menar bara att det inte alltid är vad det ser ut att vara och inte så lätt för vårdnadshavare att hjälpa när de inte vet vad som försiggår när de inte ser, och det är hemskt.
Jisses, jag hoppas verkligen jag slipper såna här bekymmer i framtiden...
Kram

Mitt liv som fru L sa...

Luiza: Nä, det är verkligen inte enkelt när barnen är i den åldern.
Jag har också jobbat i mataffär och sett vad barn handlar men även föräldrar som inte orkar ta en diskussion. Vad barnen i den åldern äter utanför skolan, det är ju svårt för föräldrarna att göra något åt. Men hemma, där skulle föräldrarna säga att här äter vi inte skräpmat osv. Om vi får barn är det naturlig mat som gäller hemma. Sen får man ju göra undantag för dagis och skola. Vi tänker inte uppmuntra lördagsgodis el fika. Barn ska inte lära sig att så fort det är lördag eller något ska firas så ska det ätas. Det är min åsikt.

Jag tror ändå att om vi föräldrar sår ett frö och visar ett gott exempel hemma tror jag att barnen faktiskt väljer de bästa alternativen borta med, tids nog! Det har jag märkt när jag läser vissa bloggar. De barnen som får bra mat med rätt fett, vill oftast inte ha den där godispåsen på lördagen el tårtan på kalaset. Konstigt nog!

Jag tror att det är viktigt att från tidig ålder involvera barnen i matlagningen/handlingen. Där kan föräldrar på ett okomplicerat sett lära sina barn vad som är nyttigt...

Tack för din åsikt!
Kram C

Luiza sa...

Jag är helt med på din bana =)!
Kramen

Maria sa...

Tycker inte att det är bra med sådana tävlingar för barn. Är helt fel sätt att ta tag i problemet.
Och att sen andra ska sitta och titta när en del lyckats och andra inte .. NO NO! Inget för mig.
Däremot borde många både skolor & föräldrar kanske ta tag i detta tidigare.. Skolmaten är ofta inget vidare som gör att barnen istället småäter godis/läsk.

Mitt liv som fru L sa...

Maria: Jag håller med dig! Båda skolan och föräldrar skulle kunna göra mer!

Kram C <3

Angelica - Vardagsliv med LCHF sa...

Fru L visar tänderna - skitbra!! :-) Och jag håller med dig, att tävla i viktminskning bland barn ser jag inte som någon bra idé. Men det är inte helt lätt att lära barn hur de ska äta. Speciellt inte när de i sina första år fått en massa kolhydratrik mat :-/

Mitt liv som fru L sa...

Angelica: Visst gör jag ;) hehe!
Nä, det är inte alls lätt att lära barn äta bra. Men försöker vi och själva gör bra matval och har ett okomplicerat sätt till maten...så tar barnen efter tids nog tror jag!

Kram C