söndag 7 oktober 2012

Skördetider i höstsolen!

Färska majskolvar och purjolök, allt ekologiskt! Purjolöken var jättefin och
liten, nästan som vårlök så jag kunde inte motstå. 15 pix för en knippe, som
hittat :)
I staden där vi bor finns det ett ställe där man kan åka och plocka färska majskolvar själv. Det säljs även purjolök och broccoli. Denna majs är jättegod, eller färsk majs överhuvudtaget är ju kanongott! Ni som avstår majs pga högt kolhydrat innehåll tänk om säger jag bara. Jag kan förstå att vissa avstår burkmajs, för att den innehåller socker. Men färsk majs är det inget fel på, den är nyttig. Jag har valt att äta alla de grönsaker jag gillar, sen äter jag inte majs och tex rotfrukter varje dag, kanske 2-3 gg/,månad. För mig är alla grönsaker nyttiga och jag avstår allt vad alkohol heter, det är inte gott och det är något som vi människor klarar oss utan. Jag avstår också LCHF-bröd och bakverk, kanske äter bröd max 1gång/månad för variation. Jag har valt att lägga kolhydrater på grönsaker/bär och mejeriprodukter. Jag tycker överlag att det är en väldig hysteri kring vissa grönsaker, och jag tycker att det gått för långt när vissa ratar vissa grönsaker bara för en ynka siffra. Är det inte viktigast  vad grönsaken innehåller? Hur nyttig den är? Att den innehåller vitaminer? Är siffran på kolhydrat innehållet viktigare? Ibland tror jag det...Vissa kan fnysa åt att jag äter de flesta grönsaker och inte räknar kolhydrater, sen kan de själva dricka vin, öl och sprit och varje dag äta LCHF-bröd/bakverk. Hur hälsosamt är det att dagligen äta stevia eller sukrin melis, men totalvägra grönsaker som växer under-jord? Det tycker jag är ett väldigt konstigt resonemang, men det är jag det ;) Sen är det en annan sak om man triggar igång ett sötsug, men gör man det inte ser jag ingen anledning att utesluta vissa grönsaker för att "alla andra gör det". SÅ, nu har Fru L sagt sin åsikt! 
Majs innehåller för övrigt: Essentiella fettsyror, protein, magnesium, järn, kalium, zink, B3 och en hel del antioxidanter. 
Från vänster, persilje stjälkar, persila och citronmelis!
När vi kom hem från majsplockningen gick Pingvinen ut och fixade i trädgården inför vintern. Jag stannade inne och skar majsen och la den i frysen. Skördade i mitt kryddland och hackade och la också det i frysen. Persilje stjälkarna och persiljan kommer väl till pass till alla bearnaise såser! 
Jag fixade matlådor till Pingvingen, gjorde majonäs till morgondagens middag...Phu en hel del fick vi gjort i allafall.

Nu ska jag sussilussa, alltså sova om Ni inte förstod det ;)

Kram C <3

lördag 6 oktober 2012

Fredagens en dag försent

Hemslagen bearnaise på G 
Gårdagens middag blev bara så god, det känns som att jag alltid skriver det...Men igår var det så! Sen finns det självklart mat som jag gör som smakar sådär...Allt jag gör blir inte bra, men det är så jag lär mig och blir bättre!
Oxfilè, perfekt stekt! Beasås och ett jättegott tillbehör: Stekt rödkål, blomkål
och zuccini. Och nya tallriken från Mateus :)
När vi var och handlade häromdagen så hittade jag ett jättelitet fint lila rödkålshuvud. Jag är svag för färger så jag kunde inte motstå det! Jag ska ha i resten av rödkålen i min kycklingcurry gryta till nästa vecka! Det tror jag kan bli både snyggt och gott!
Nu ska vi ta och mysa ner oss i soffan, se på film och tända massa ljus!
Såhär mysigt ska vi ha det! Ljuslyktan längst fram är ett glas som jag hittat
hos min mormor! Älskar det!
Ha en underbar lördagskväll alla!
Kram C

onsdag 3 oktober 2012

This is good

Bacon & avokadosallad!
Denna sallad har allt jag gillar, en blandning av krämigt, krispigt och salt. Efter att jag ätit salladen kände jag mig sådär skönt mätt, vilket jag gillar. Prova detta! :)

Bacon & avokadosallad                 1 port

1 näve rucolla
1 näve babyspenat
1/2 grön paprika
1 stor avokado
1/2 pkt bacon
20 g fetaost
2 msk nötter/frön, jag tog solrosfrön och pumpafrön

Stek baconet tills det blivit krispigt. Blanda övriga ingredienser som Ni vill. Toppa salladen med det stekta baconet! NJUT!

Kram C

måndag 1 oktober 2012

Två goda rätter

Som sagt svärisarna blev bjudna på 2-rätters idag...När jag väl orkar så tycker jag att det är jättekul att knåpa ihop middagar! Jag önskar att jag orkade det oftare, för det är många som jag vill bjuda på middag...
Till förrätt bjöd jag på en sallad caprese och min hemmagjorda pesto! Enkelt
och gott :)
Till varmrätt blev det lammracks, palsternackspurè smaksatt med västerbottenost
och parmesan. Sås på skyn från lammet och balsamvinäger samt mandelsallad!
 Svärisarna älskade maten och Pingvinen likaså! Om någon vill ha receptet på palsternackspurèn är det bara att hojta till.
OJ, vad klockan är mycket...Nu måste jag sova, ska till storstan i morgon, eller ja idag blir det ju ;)


Kram C



söndag 30 september 2012

Tomatoes and almonds

Jag gjorde ugnsrostade tomater igår som bara blev så goda. Nästan lite karamelliserade även fast jag inte haft på något sött!

 Ugnsrostade tomater                4 port

1 pkt cocktailtomater (250g)
2 msk olivolja
2-3 msk timjan
salt o peppar

Sätt ugnen på 100 g. Dela tomaterna och lägg i en ugnsfast form, ringla över olivoljan. Strö över timjan, salta och peppra. Ställ in ugnen i 4 timmar. Efter 4 timmar stänger du av ugnen och låter tomaterna stå kvar över natten.
Så-jävla-goda! Jag tror dessa tomater skulle passa ihop med en bit brie!
Mandelsallad           4 port

1 påse ruccola
3/4 dl rostade mandelspån
1/2 pkt fetaost
1 liten grön paprika
soltorkade tomater, antingen de som är i receptet ovan eller köpta som ligger i burk med olja

Lägg upp ruccola på ett fat, skiva paprikan och lägg på salladen. Smula över fetaost och lägg på tomaterna. Strö på mandeln. Klart!
Galet gott :)
Denna sallad ihop med lite kyckling och avokodo skulle inte heller sitta helt fel. Salladen hade jag till min varmrätt som jag bjöd svärisarna på...Men det får Ni se i nästa inlägg. Nu ska vi till kyrkogården och tända ljus för min fina morfar...


Kram C



lördag 29 september 2012

Mys

Fredagsmys med min man <3
Det fick bli en favorit i repris även i dag till middag, nämligen mina chicken nuggets! Fan så goda de är, iallafall om jag får säga det själv ;)
Krispiga och goda nuggets...Sallad och riven ost i bakgrunden
Denna gång strimlade jag kycklingen och torkade den torr innan jag blandade den med mandelmjöl och tacokrydda, jag struntade alltså i olivoljan....Tack för det Lana :)
Nachos (till Pingvinen) Salsa, tacosås och creme fraiche. Sallad på majs, gurka
och grön paprika samt tomater och avokadoröra!
Vi satt länge och åt och pratade, det var så mysigt. Detta är en av mina topp 5 favoriträtter, fan så gott det är! Och chicken nuggets kan man ju ha till annat också, det behöver ju inte vara bara till tacos!
Chicken nugget sallad! 
I morgon blir det lammracks till middag, första gången jag ska laga det...Wish me luck! Jag har lagt köttet i marinad bestående av: Rosmarin, vitlök, saft och skal från citron, salt och peppar. Måste fnula ihop någon god sås eller så får det bli mitt rosmarin & vitlöksmör till...

En underbar helg önskar jag er alla!
Kram C

fredag 28 september 2012

Underbara dag!

Bild lånad från google, fru L glömde kameran hemma...
Det blev en trip till svampskogen i dag med, vilket var underbart skönt! Även fast skogen vi går i ligger precis vid en vältrafikerad väg, så är det ändå skönt att strosa runt. Nu kan jag njuta mer för att risken att träffa på herr orm är minimal...
Vi hittade trattisar, kantareller och taggsvamp och lite lingon som svärmor fått! Vi var ute i över 2 timmar och I han är så duktig så att gå. Men när vi kom hem då ville han sova, vi fick knappt ut han på kvällspromenaden...Även en Jack russel kan tydligen bli trött, även fast vi sällan märker av det ;)

I morgon ska I klippas och under tiden ska jag och Pingvinen uträtta lite ärenden. På måndag har vi planer på att se filmen "Hypnotisören". Jag har ju läst boken, som jag tycker flippade ur totalt och inte kändes trovärdig på slutet. Vill ändå se filmen för vem vill missa chansen att se Persbrandt in action? No me ;) På tisdag hoppas jag att vädret är på vår sida för då vill vi besöka huvudstaden igen, shoppa och äta gott! 
Såhär fina lingon hittade jag...även denna bild lånad från google...
Till middag åt vi detta:
Stekta fläskotletter kryddade med sockerfri grillkrydda, nya favoriten blomkåls
& kantarell gratäng samt en vanlig hederlig sallad! Sjukt gott :)
Nu ska jag umgås med sängen ;)

Kram C