söndag 7 oktober 2012

Skördetider i höstsolen!

Färska majskolvar och purjolök, allt ekologiskt! Purjolöken var jättefin och
liten, nästan som vårlök så jag kunde inte motstå. 15 pix för en knippe, som
hittat :)
I staden där vi bor finns det ett ställe där man kan åka och plocka färska majskolvar själv. Det säljs även purjolök och broccoli. Denna majs är jättegod, eller färsk majs överhuvudtaget är ju kanongott! Ni som avstår majs pga högt kolhydrat innehåll tänk om säger jag bara. Jag kan förstå att vissa avstår burkmajs, för att den innehåller socker. Men färsk majs är det inget fel på, den är nyttig. Jag har valt att äta alla de grönsaker jag gillar, sen äter jag inte majs och tex rotfrukter varje dag, kanske 2-3 gg/,månad. För mig är alla grönsaker nyttiga och jag avstår allt vad alkohol heter, det är inte gott och det är något som vi människor klarar oss utan. Jag avstår också LCHF-bröd och bakverk, kanske äter bröd max 1gång/månad för variation. Jag har valt att lägga kolhydrater på grönsaker/bär och mejeriprodukter. Jag tycker överlag att det är en väldig hysteri kring vissa grönsaker, och jag tycker att det gått för långt när vissa ratar vissa grönsaker bara för en ynka siffra. Är det inte viktigast  vad grönsaken innehåller? Hur nyttig den är? Att den innehåller vitaminer? Är siffran på kolhydrat innehållet viktigare? Ibland tror jag det...Vissa kan fnysa åt att jag äter de flesta grönsaker och inte räknar kolhydrater, sen kan de själva dricka vin, öl och sprit och varje dag äta LCHF-bröd/bakverk. Hur hälsosamt är det att dagligen äta stevia eller sukrin melis, men totalvägra grönsaker som växer under-jord? Det tycker jag är ett väldigt konstigt resonemang, men det är jag det ;) Sen är det en annan sak om man triggar igång ett sötsug, men gör man det inte ser jag ingen anledning att utesluta vissa grönsaker för att "alla andra gör det". SÅ, nu har Fru L sagt sin åsikt! 
Majs innehåller för övrigt: Essentiella fettsyror, protein, magnesium, järn, kalium, zink, B3 och en hel del antioxidanter. 
Från vänster, persilje stjälkar, persila och citronmelis!
När vi kom hem från majsplockningen gick Pingvinen ut och fixade i trädgården inför vintern. Jag stannade inne och skar majsen och la den i frysen. Skördade i mitt kryddland och hackade och la också det i frysen. Persilje stjälkarna och persiljan kommer väl till pass till alla bearnaise såser! 
Jag fixade matlådor till Pingvingen, gjorde majonäs till morgondagens middag...Phu en hel del fick vi gjort i allafall.

Nu ska jag sussilussa, alltså sova om Ni inte förstod det ;)

Kram C <3

6 kommentarer:

monkan sa...

Det är klart man får göra som man tycker själv, vi lever i ett fritt land! Jag avstår rotfrukter och majs både för att det triggar mig och majs pga genmanipulationen. Fast jag förstår din lycka över självplocket! :)
Men vin måste jag ha, öl bryr jag mig inte om!
Vi är olika som tur är.
Men tänkte på en annan sak om rotfrukter, har för mig jag läst att man ska undvika det om man vill tappa vikt? Själv gillar jag rotfrukter skarpt men en enda liten tugga av en morot och jag kräver Polly! Surt... En bit mörk choklad däremot lämnar inga spår!
Det är väl lite grejen att man får känna sig fram vad som passar en själv, lite trial and error, typ, med ett och annat bakslag...
Ha en trevlig söndag! Kram /M

monkan sa...

PS. Glömde: vilket snyggt fat grönsakerna låg på! :)
/M

Mitt liv som fru L sa...

Monkan: Ja, det är tur av får göra som vi vill! Ja, enligt vissa ska man inte äta rotfrukter om man vill gå ner i vikt...Men det är nog från person till person beroende på hur känslig man är!
Tack, jag älskar mitt fat!
Ha en trevlig söndag du med :)
Och tack för att du säger din åsikt!
Kram C

ryskadockor sa...

Jag väljer de grönsaker som jag inte får ont i magen av...
Majrova, rättika, rödbeta, morot och kålrabbi är de grönsaker som jag faktiskt kan äta utan att få sötsug och ont i magen. Men vad det gäller t ex tomater (råa) så måste jag akta mig! Sötsuget får jag på en gång och jätteont i magen...
Vi är verkligen så olika...
Mejerier är ju något som jag verkligen inte klarar av...
Att dricka alkohol har aldrig varit gott för mig... många på jobbet skojar t.o.m. med mig... jag är ju från Ryssland så då måste jag älska dricka vodka! ;)
Ha en toppen söndag vännen!
kram kram
//Lana

Mitt liv som fru L sa...

Lana: Skönt att du hittat din väg! Ja, vi är verkligen olika och mår bra av olika saker!
Ja trodde också att du drack mängder med vodka du är ju trots allt ryss ;) haha :D
Ha fin söndag du med!

Kram C

Angelica - Vardagsliv med LCHF sa...

Vad härligt att kunna plocka egna grönsaker!