onsdag 18 juli 2012

Mustig gryta

Det kändes lite "fel" att stå vid spisen och göra en varm och mustig köttgryta när solen sken ute...Men lagom när grytan var klar så kom kylan och regnet, så det passade ju perfekt just idag! Grytan är mejerifri!


Oxgryta     4 port
500 g oxkött (grytbitar)
2 små morötter
1 lök
3 vitlöksklyftor
paprikapulver
4 stjälkar med timjan
4 stjälkar med persilja
1-2 msk balsamvinäger
1 buljongtärning plus 4-5 dl vatten
1 paket krossade tomater
1 grön paprika
salt o peppar
smör/kokosfett
Börja med att torka av köttet med hushållspapper, krydda sedan köttet med paprikapulver, se till att det kommer på alla sidor! Stek sedan köttet så att det får en ordentlig yta i smör/kokosfett. Hacka under tiden lök, morötter och vitlök. Lägg över köttet på en tallrik...
...Fräs på lök, morötter och vitlök ha även i persilja och timjan, när de fått lagom med färg...
...Ha då i balsamvinägern, krossade tomater, buljongtärning och vattnet. Ha i köttet, salta och peppra och låt grytan koka upp. Sjud sedan på låg värme i 2-2 1/2 timma. Köttet blir otroligt mört och gott av den långa koktiden. När det är klart ta upp stjälkarna från persiljan och timjan, smaka av med mer salt om det behövs. Hacka i en grön paprika, sen är det klart! 
Jag åt grytan som en soppa med en klick creme fraiche, men det är även gott att ha på smör om man  hellre vill det! Eller varför inte servera grytan med lite kokt/stekt blomkålsris! Detta vart väldigt gott, köttet föll i sär och grytan blev verkligen mustig och fyllig!


Kram C

2 kommentarer:

ryskadockor sa...

Låter otroligt gott! Ska spara receptet! Perfekt för mig då 'r det mejerifritt! :)
Ha en fin kväll!
Kram
//Lana

Mitt liv som fru L sa...

Lana: Gör det, det var såå gott :)
Ha en fin kväll du med!

Kram C