tisdag 9 oktober 2012

Curry curry

När hösten och framför allt vintern börjar komma, ja då längtar jag till Thailand och värmen. Och skulle vi har råd, så skulle vi åka 2 gånger/år. Det jag saknar mest förutom det uppenbara som värmen och havet, så är det maten. Visst så går det att få thaimat i Sverige, men det smakar aldrig likadant som därborta. Hmm, jag vi får väl se om vi kan ta oss råd att åka nästa år...Har lite lösa planer på att åka i mars när vi firar 5-årig bröllopsdag, men som sagt det är ju så dyrt...Hur som, under tiden får jag nöja mig med att göra min egen tolkning av Thaiarnas alla olika currygrytor! Grytan är helt mejerifri!

Fru L currygryta                            4-5 port

500 kycklingkött, jag använde mig att av kycklingben som jag rensade
1 gul lök
1/2 purjolök
3 vitlöksklyftor
3 dl vitkål
1 stor grön paprika
2 tsk röd currypasta
2 tsk fryst chili (findus)
2 msk mandelsmör
2-3 msk currypulver
2 dl vatten
2 burkar kokosmjölk
1 dl kokosfett
1 stor grön paprika
salt

Ta fram en stor kastrull gjord för grytor, ha i kokosfettet. Hacka lök, vitlök, purjolök och fräs på det i kokosfettet, hacka vitkålen och släng i den. Krydda med currypasta, chili, mandelsmör och currypulver, låt allt fräsa på och få färg en stund. På med vattnet, kokosmjölk och salt. Låt koka 5-10 minuter, sen i med kycklingköttet. Låt sjuda 10 minuter till, hacka paprikan, ha i den och stek eller koka blomkålsris. Klart! Denna gryta blev ganska stark, prova er fram och smaka av hur starkt ni vill ha det.
Här är grytan klar :)
Jag brukar alltid göra alla mina grytor dagen innan de ska ätas, det blir så mycket godare då och smakerna hinner sätta sig mer. Bara ett litet tips! 
Antingen äter jag den som en soppa eller...
...som en gryta ihop med blomkålris! Båda varianterna är lika goda!

Vad har Ni för favorit Thai rätter?

Kram C





8 kommentarer:

fröken nilssons kök sa...

Har inte varit i Thailand och är inte helt frälst på thaimat men detta låter smaskigt ;)
Så någon favorit har jag svårt att namnge sedu ;)

ryskadockor sa...

Det låter ju underbart gott! Sparar receptet!
Jag längtar nu också till november då vi ska åka! Det är andra gången vi åker dit och vi åker till vår barndomskompis som också heter Svetlana :)
När vi var där sist blev vi bjudna på riktig hemlagad thaimat av hennes hembiträde, en thailändsk tjej! Det var såååå gott! :)
Ha en toppen onsdag vännen!
P.S. Vi har också bröllopsdag i mars! Vi gifte oss 14/3. Vilket datum gifte ni er?
Kram kram
//Lana

monkan sa...

Gott! Jag gillar rätt många rätter, men övriga familjen är inte riktigt med mej! Jag gillar dessutom ganska starkt...
Thailand har vi inte varit i, Grekland är ju vi! Men Inge bra väder där i februari...
Kram/M

Mitt liv som fru L sa...

Fröken Nilssons kök: Mäh, du är ju inte klok, vadå inte gilla thaimat? ;) Det är ju sjukt gott :)

Lana: Ååå, jag är så avis, vill också åka! Hoppas Ni får det underbart :)
Vår bröllopsdag är den 26/3!
Ha fin onsdag du med! <3

Monkan: Jag gillar lagom starkt! Åk till Thailand det är underbart! Grekland är en riktig favorit för mig med! God mat, fint vatten, underbart klimat. Men som du säger är det ju inge bra väder där i februari, vilket är synd :( Vi har varit i Grekland två gånger, Rhodos och Lefkas, och det har varit toppenväder varje dag, så Grekland är verkligen ett säkert kort om man vill ha sol :)

Kram till er alla <3<3<3
C

Sonja Kidron sa...

Mums, mums, MUMS! Det här såg fantastiskt gott ut! :)

Ha en riktigt härlig dag Catharina!
Kram Sonja

Mitt liv som fru L sa...

Sonja: Tack, det verkligen mums mums :)

Ha en fin dag du med!
Kram C

fröken nilssons kök sa...

Misstänker att det beror på att jag aldrig testat thai på riktigt......men ska testa ditt recept så kanske jag e fast ;)

Mitt liv som fru L sa...

Fröken Nilssons kök: Om man inte provat maten i Thailand så hävdar i allafall jag att man inte vet hur det verkligen smakar! Prova min gryta och se om du gillar det. Gillar du kokosmjölk, kyckling och curry...ja då kommer du gilla det ;)

Kram fina du <3
C