måndag 16 april 2012

Majonäs

I ville ligga nära husse idag, han är lite speciell vår hund! :)

Jag är egentligen inget majonäs fän, men jag föredrar hemmagjord över köpt. Mest för att den köpta oftast smakar surt och en massa vinäger. Jag har tittat runt på andra bloggar och en del gör majonäsen på ett helt ägg istället för att bara använda gulan, resultatet blev det samma bara vitare majonäs. Jag använder vanlig rapsolja inte kallpressad eller olivolja, jag vet att den vanliga rapsoljan inte är helt ok innehåll. Men jag klarar inte av smaken som blir av den kallpressade sorten eller av olivoljan, och majonäs är inget jag äter ofta i allafall så det gör nog inget. Men Ni som tycker smaken blir bra och god av kallpressad olja eller olivolja, ta det i så fall!

Majonäs   3dl

1 ägg
1 rågad tsk dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
2.5 dl rapsolja
salt o peppar

Låt alla ingredienser bli rumsvarma. Knäck ägget i en bunke tillsammans med dijonsenapen, vinägern, salt och peppar. Vipsa med elvisp ihop ägget med de övriga ingredienserna. Ha sedan i oljan droppvis och vispa tills den tjocknat ordentligt. Häll sedan upp i en glasburk eller förslutningsbar burk. Skulle tro att den håller sig i 2-3 veckor i kylen, kanske längre.  

3 kommentarer:

fröken nilssons kök sa...

ännu smidigare kan man göra denna majjo!!
bara häll alt i en bunke och ner med stavmixern och kör ihop den!! ursmidigt :)

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Egen majjo är så gott. :-)

Mitt liv som fru L sa...

Fröken Nilssons kök: Att köra med stavmixern funkar aldrig för mig, har provat att göra både majjo och aioli och det tjocknar inte. Min stavmixer är nog för klen ;) Jag kör med elvispen, det funkar kanon och det tar inte mer än några minuter så har jag en perfekt majjo!

Erika: Håller med dig egen majjo är såå gott!