torsdag 28 juni 2012

Middag på ett kick och minnen

Lax med stekt blomkålsris och sås!
Det som får mig att tänka på annat för en stund, är att laga mat eller se film så det ungefär det mina dagar består av. Här har Ni eller superduperenkelt recept :)


Lax med osttäcke            2 port
2 bitar lax a`120-150 g
60 g cream cheese
1 msk creme fraiche
1 msk Santa Marias Seafood & fish krydda
1/2 dl parmesan
peppar


Sätt ugnen på 150 g. Lägg laxen i en smord ugnsform, blanda ihop de övriga ingredienserna till osttäcket, bre på laxen och ställ in i ugnen c:a 20 minuter.  
Under tiden gör du såsen.


Enklaste såsen             2 port
1 dl grädde
1/2 dl creme fraiche
1/2 buljongtärning (sockerfri)
1 msk ca med Santa Marias Seafood & fish krydda
salt o peppar
vatten


Blanda ner alla ingredienser till såsen i en kastrull plus lite vatten, låt koka 10-15 minuter på svag värme. Smaka av med salt, peppar och Santa Maria kryddan om det behövs. Stek på blomkålsriset och servera tillsammans med laxen och såsen!
Till efterrätt de senaste dagarna har det blivit en liten portion till oss var med jordgubbar, självklart äts det med gräddmjölk. Den där tallriken är verkligen minnen för mig, den kommer från min farmors landställe. När jag var liten och hälsade på där tog jag varje morgon min lilla blåa plastmugg, med öron på bägge sidor, och knatade upp i blåbärsriset på tomten och plockade blåbär till min frukost. Sen åt jag blåbären med mjölk i den tallriken, jag tyckte alltid att det var så festligt när farmor hällde på mjölken över blåbären, det var som den lyxigaste frukost man kunde tänka sig. Så varje gång jag plockar fram de där tallrikarna så tänker jag på när jag plockade mina egna blåbär på landet och åt till frukost...Minnen...


Kram C







torsdag 21 juni 2012

Dagens middag!



Stekt chorizo, avkodohalva med fetaost, söta körsbärstomater och ubergod coleslaw...Nom, nom säger jag bara! 
Är det någon mer än jag som tycker att det är för dyrt med jordgubbar för 40kr/litern? När de inte ens ser speciellt fina ut...Sen när man vet att de kommer kosta typ 15 kr på måndag, då blir jag snål! Eller jag säger som svärfar skulle ha sagt: Det är ocker ;)
Nä, jag tror vi hoppar över det och köper styckfrysta fina hallon istället, och äter det tillsammans med grädde. 


Nu: En promenad!


Kram C

Coleslaw

Det finns nog hur många recept på denna goda röra, detta är mitt! :)


Coleslaw          4 port
400 g vitkål
100 g morot
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonäs
1-2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk honung (kan uteslutas)
salt o peppar


Riv vitkål och morot på det grövsta rivjärnet på din matberedare eller på vanligt rivjärn. Blanda sedan ihop creme fraiche, majonäs, vitvinsvinäger, honung. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt ett par timmar om det går, annars går det ypperligt att äta på en gång! Honungen kan uteslutas om det triggar igång sötsuget. Jag triggar inte på honung i små mängder när det är nerblandat i mat. 
Denna röra är gott till det mesta, vad jag ska ha till den får Ni se i kväll!
För mig är detta ett bra sätt att få i mig vitkål som annars inte är någon favorit
hos mig.
Vad ska Ni hitta på i Midsommar?
Vi ska bara ta det lugnt, jag har haft ganska så ont i kroppen ett par dagar och inte känt mig så pigg. Det blir nog en hel del grillning skulle jag tro, om det inte regnar förstårs ;)


Kram C

tisdag 19 juni 2012

Strawberries!

Kolla va fin! Den första jordgubben är plockad för i år, behöver jag ens säga
att den smakade sagolikt gott?!  Som Ni ser är I med på ett litet hörn ;)
Jag blev alldeles överlycklig när jag gick ut i trädgården tidigare idag, tänk att något man odlat själv kan gör en så glad. Jag känner mig duktig på något sätt, att jag har lyckats hålla mina jordgubbsplantor vid liv ;)
Jag och M delade på jordgubben och den smakade ljuvligt, söt och god. Jag hoppas att några fler hinner mogna, som vi kan äta på Midsommarafton med lite grädde eller bara som de är! Nu ska vi snart ta en promenad i blåsten, jag och mina älskade grabbar! <3
Till middag fick det bli rättikagratäng, tänk att jag som är en riktig potatislover tycker att den där gratängen är godare än vanlig potatisgratäng. Till fick det bli stekt kycklingfilè kryddad med Santa Marias Chicken steak krydda. Som är en väldigt god krydda, har Ni inte provat så gör det! Jag ska köpa på mig fler kryddor ur det där sortimentet.
Nä, nu får vi nog ta den där promenaden man vet ju aldrig om det kommer regn ;)

Kram C

Hur göra?

Jag har under en längre tid funderat på det här med LCHF-vänliga sockersorterna som poppar upp överallt. Stevia, Icas Stevia, Sukrin mellis, sötrix, osv. Är det bra för oss sockerberoende att äta dessa? Även fast det är ett "okej" LCHF-socker? Kommer jag som sockerberoende trigga även på detta socker? Är det ens bra för icke sockerberoende att äta det där sockret?


Än så länge har jag bara använt mig att LCHF-butikens svindyra stevia som är så starkt att jag knappt kan lukta på det utan att bli yr ;) 
Jag har använt det i mina smoothies, bara en knivsudd för att få bort den sura smaken av hallonen. Jag har haft det i yoghurt för att även där få bort syrheten. Men jag har mer och mer börjat tänka på om det verkligen är så smart att äta stevia även fast det är LCHF-godkänt...


Jag menar jag äter ju LCHF för att bli fri från mitt sockerberoende, då är frågan om det är smart att ändå äta socker även fast det klassas som ett icke riktigt socker, såsom strösocker...?
Jag tycker det är svårt att veta vart jag ska dra gränsen. Jag läser på facebook och andra bloggar där många äter LCHF, men de äter jordgubbar som de vräker stevia på, för det är ändå ju så mycket nyttigare än vanligt strösocker. Eller där de byter ut kanelbullen mot en bulle gjord på mandelmjöl och sukrin mellis...Eller så äter de flera rutor mörk choklad varje kväll...Tanken som slår mig då är: Har dessa personer då verkligen bytt beteende när de ändrat livstil och börjat med LCHF? Även fast det är äter "okej" fikabröd osv nu...Eller har de bara hittat substitut för sitt gamla liv/beteende? 


Jag tycker det är jättesvårt att veta vad jag vill, sjukt svårt! Rent spontant vill jag inte äta fikabröd, bakverk eller godis även fast det är gjort på LCHF-socker. Mest för att jag känner att jag inte ändrar mitt beteende då, jag fortsätter lixsom missbruka socker även fast det är ett "okej" socker eller mjöl. Samtidigt som andra delen av mig tycker att det är väl "kanon" att jag kan äta LCHF-vänligt och inte känna mig utanför, jag kan äta kanelbulle, chokladbollar och bröd...varför skulle jag avstå ifrån det?
Å andra sidan lägger jag hellre kolhydrater på grönsaker och mejeriprodukter, mest för att jag är rädd för att LCHF-sockret kanske kan trigga mig...för jag vet faktiskt inte om det gör det...Ska jag avstå bara för att vara på den säkra sidan?


Hur resonerar Ni kring LCHF godkända sockersorter? Hur ofta äter Ni det i er kost?

måndag 18 juni 2012

LCHF-Raggmunk

Vilken galet god middag jag nyss ätit, raggmunk på LCHF-vis...Mmmm vad gott det var! Självklart ska ni få receptet. 


Raggmunk            3-4 port
200 g zuccini
150 g rättika
1 liten morot
3 ägg
1 dl keso
1 dl grädde
1 dl riven ost
1 tsk fiberhusk
1 tsk salt 
peppar


Skala moroten och rättikan, dela på zuccinin och ta bort kärnhuset. Kör alla grönsaker på det finaste rivjärnet  i matberedaren. Lägg sen över allt på en kökshandduk och krama ur all överflödig vätska. Blanda i ägg, keso, grädde, riven ost, fiberhusk, salt och peppar i en bunke, kör med stavmixern tills allt är ihop blandat. Ha i grönsakerna och rör runt. Klicka sedan ut lagom stora "pannkakor" i pannan, stek i rikligt med smör eller kokosfett. Jag stekte ungefär 5 min/sida så det fick en ordentligt krispig yta.
Jag fick det till 9 stycken raggmunkar, det går givetvis att göra de mindre.
Detta kommer jag verkligen laga igen, kändes så mycket nyttigare att ha i
zuccini, rättika och morot i smeten istället för potatis.
Jag serverade raggmunken med en klick creme fraiche och knaperstekt bacon!
Nästa gång ska jag ha rårörda lingon till, som jag sockrat med lite stevia. Eller varför inte lite rom och rödlök...


Kram C

söndag 17 juni 2012

Söndagsmiddag!

Tidigare idag blev det en riktig smarrig söndagsmiddag, tänkte att jag skulle dela med mig av detta busenkla recept.


Spenat & oströra


2 bitar lax
1/3 paket med fetaost
saft från 1/2 citron
Spenat, halva påsen a`65 g
peppar


Sätt ugnen på 200g. Lägg alla ovanstående ingredienser i en matberedare och kör till en kräm. Smörj en form och lägg i laxen, bre på spenat & fetoströran och peppra lite. In i ugnen mellan 15-20 minuter. Servera med lite kalla grönsaker och extra smör om så önskas! Röran går alldeles utmärkt att användas som sås, kan tänka mig att den är jättegod tillsammans med stekt, stark korv. Hur som var den jättegod, och jag känner mig alltid extra nyttig när jag äter spenat ;)
Redo för ugnen, kan inte visa slutresultatet för jag råkade radera den bilden, grr!
I helgen har vi inte gjort något speciellt, jag har mest varit sängliggandes pga magont och andra krämpor...Men nu är jag lite bättre igen...


Kram C

onsdag 13 juni 2012

Supergod gryta!

Fläskfilègryta med citron & basilika   2-3 port
400 g fläskfilè
2.5 dl grädde
1 dl creme fraiche
1/2 buljongtärning plus 1.5 dl vatten
Skal från 1 citron 
Saften från en 1/2 citron
1 dl finhackad basilika
2 st schalottenlök
salt o peppar
smör el kokosfett till stekning

Fräs på fläskfilèn i smör el kokosfett tills det fått färg, salta och peppra. Under tiden hacka lök och riv citronskal. När köttet fått ordentligt med yta lägg över det på en tallrik. Ha i lite mer fett i pannan och stek på löken, ha i buljongtärning och vatten, låt koka in någon minut. Ha sedan i grädde, cremefraiche, citronskal och pressa över citronsaften. Salta och peppra om det behövs, rör runt och ha i köttet igen, låt puttra i 10-15 minuter och till sist i med basilika precis innan servering! 
Grytan är så där syrlig och fräsch, jag åt den tillsammans med blomkålsris
men det kom inte med på bilden! Prova detta nu! :)

Kram C



tisdag 12 juni 2012

Starstrucked :)

Idag har det varit en riktig planerings och fix-i-trädgården-dag. Jag var ute på fm och rensade bland mina växter och satte nät över jordgubbsplantorna, samt fixade lite med sockerärtorna. Jag längtar verkligen tills jag får skörda av allt jag sått. 
Annars så har jag gått två långpromenader med I, och hör och häpna så är "Bygglov" i vår lilla stad och fixar...Jag blev alldeles starstrucked när jag såg Willy, jag vågade inte ens gå fram och säga "hej", ännu mindre be om en autograf. Jag tycker han är en för jävla skön snubbe! Kanske tar en promenad förbi där i morgon med, vem vet...de håller ju till på min morbrors gata, jag kanske ska hälsa på där ;)


På kvällen så har jag suttit framför datorn och letat recept till en buffè till svärmors födelsedag, det fick bli Italienskt, massa gott ska jag fixa plus en somrig gräddtårta med jordgubbar! 
Dagens middag med stekta benfria kotletter, hemmagjord chilibea,
 paprika och svamp stekt i massa smör! Grymt gott!
Nu ska jag hoppa i bingen, ska upp tidigt i morgon!
Kram C

måndag 11 juni 2012

Regn, sol, blåst...

Så har vädret varit om vart annat under hela helgen, väldigt svårt att veta hur man ska klä sig. Jag vill ha sol och fint väder, nu har det regnat klart sådetså! 
Helgen har varit mysig och vi har lyckats grilla mellan regnskurarna, plus gått långa promenader varje kväll. Jag har verkligen kommit in i det, varje kväll går vi, jag och mina grabbar minst 1 timmas rask promenad. Det är nog bra för jag sköter inte maten till fullo tyvärr, men jag kämpar på...
Jag vet att vi har snurrat in på samma grilltillbehör, men jag bara älskar grillad/stekt zuccini och svamp. Och jag som verkligen inte är en grönsakslover, är glad när jag hittar någon ny grönsak som faller fru L i smaken. Marinaden jag gjorde till laxen och grönsakerna blev bara så god!
Jag hade i olivolja, skal och saft från 1 lime, vitlök, sambal oelek, soja, persilja, gräslök, salt o peppar. 

Kram C



fredag 8 juni 2012

Helg!


Ikväll fick det bli plocktallrik till middag, enkelt, smidigt och gott! Äggen är kokta enligt Fröken Nilssons kök och det funkade kanonbra! Jag tycker att det kan vara lite svårt att koka ägg och få det perfekt men på detta sätt blev äggen gudomligt goda! Det fick bli lite blandad kompott på tallriken. Avokodohalva med skagenröra, ägg och citronmajonäs, basilika & fetaostkrämen från igår ihop med gurk och paprikastavar. Gott var bara förnamnet!


I eftermiddags så gjorde jag en äggwrap som jag ska äta till frukost i morgon. Jag har väldigt svårt att ta mig för med något direkt på morgonen, så det är toppen ha wrapen klar i kylskåpet, redo att bara tas fram och ätas upp. Framförhållning det gillar jag :) Wrapen är gjord på 2 ägg, 2 msk vatten, 2 msk grädde, 1 tsk fiberhusk, salt och peppar. Vispa ihop och stek i smör eller kokosfett på bägge sidor, lägg över på folieark och låt svalna innan det fylls med godsaker!
Äggwrap fylld med basilika & fetaostkrämen, paprika,gurka, skivad kyckling
från gårdagens middag samt 1/2 avokado. Bara att rulla ihop och äta!
Som Ni ser är bilderna inte perfekta, jag vet inte vad som är fel. Jag hoppas att det löser sig till nästa inlägg...Ibland hatar jag allt vad datorer och teknik heter, grrr :(
I helgen blir det nog en riktig fixarhelg och förmodligen grillning, mmm. Jag gissar att jag få ta fram slangen och spola av hela trallen och möblerna, det är ju pollen överallt nämligen. 
Vad ska Ni hitta på?


Ha skön helg alla!
Kram C








torsdag 7 juni 2012

Basilika & fetaostkräm!


Dagens middag: Kyckling, grillspett med svamp, rödlök, zuccini, paprika.
Baconlindad sparris, smör och Basilika & fetaostkräm! Det smakade ljuvligt :)
Dagens middag var galet god, tur att det blev två små bitar kvar av kycklingen, perfekt ha i en äggwrap i morgon! Det var första gången vi provade baconlindad sparris och det var väldigt gott. Jag förkokade sparrisen några minuter innan de åkte på grillen. Vet inte om det är nödvändigt men jag var osäker så jag gjorde så. Jag älskar den här årstiden när grillen går varm både till lunch och middag, det är ju bara så gott! Sen känns det fräscht på något sätt, jag älskar grillade grönsaker så jag saknar verkligen inte potatis alls. 

Basilika & fetaostkräm   2-3 port
1/2 kruka färsk basilika
1 liten vitlöksklyfta
1/2 pkt fetaost
1 dl creme fraiche
1 msk philadelphia ost
1 msk olivolja
1 tsk honung (kan utelsutas)
peppar.

Lägg allt i en matberedare och kör till önskad konsistens. Låt stå kallt ett tag innan servering så smakerna hinner sätta sig. Passar till kyckling, fisk och kött! Jättegod och fräsch sås!


Kram C

onsdag 6 juni 2012

Jordgubbar!

Dagens middag: Köttbullar, gräddsås, lite kalla grönsaker. Åt också kokt
blomkål men det kom inte med på bilden ;)
Idag har det inte regnat, jippie! Nu ser det faktiskt ut som att det ska bli bra väder framöver, längtar efter det som faan!
Jag gick ut och kollade hur det går med mina jordgubbsplantor, och jag blev glad för det är väldigt mycket "knoppar" så det kommer nog ätas en hel del jordgubbar och grädde denna sommar i det Lindbergska hemmet, det gillar vi! 
Jag längtar tills jag får börja skörda jordgubbarna, de är riktigt söta och goda i sig, ingen sötning behövs alls. Som allra godast är de solvarma med kall grädde. Det är sommar det, mmmm!
Har även odlat lök, sallad, spenat, kryddor och sockerärtor. Är det någon som vet hur mycket kollisar sockerärtor innehåller? Är mest nyfiken så det inte är skyhögt...
För övrigt längtar jag till helgen, saknar M väldigt mycket just nu. Vill bara vara nära och ligga på hans arm och prata, medans han pillar i mitt hår! Älskar dig över allt annat min älskade M <3

Nu ska jag nog gå och ta fram lite kyckling, hoppas på att det går att grilla i morgon kväll. Blev så sugen på det, det var ju ett tag sen sist. 

Hoppas Ni haft en mysig och skön Nationaldag!

Kram C

Är detta ett LCHF-bröd?

I takt med att LCHF blir större och större och framför allt vanligare ute i stugorna, så tas mer och mer sk. "falska" produkter fram som verkligen inte är LCHF.


Detta som många butiker kallar för ett LCHF- bröd är inget LCHF- bröd. Brödets tre första ingredienser är vatten, vetegluten och vetemjöl!!!!! Och vad jag vet är vetemjöl ett av de livsmedel man verkligen inte ska äta enligt LCHF just för att det omvandlas till socker i kroppen. Jag tycker det är synd och väldigt vilseledande att butiker och sajter på nätet inte ta reda på fakta innan de annonserar med stora skyltar där det står LCHF-bröd. Även fast det står klart och tydligt på brödpåsen "Low carb" tror många att detta är ett LCHF-bröd? Sedan har jag märkt när jag talar med folk att de tror att det viktigaste är att få så lågt kolhydrat antal på maten som möjligt, tex brödet ovan 2,7 och 3,4 kolhydrater/per skiva. Visst det är lågt men jag hävdar att vi ska tänka på vad det är vi stoppar i oss, vi får inte stirra oss blind på siffror hit och dit när det gäller kolhydrater. Jag skulle hellre äta ett bröd jag gjort själv på ägg, ost, creme fraiche/grädde, fett, mandel/kokomjöl och diverse kryddor, där jag vet vad som är i, även om det skulle innehålla mer kolhydrater/skiva än brödet på bilden. 


Jag börjar faktiskt blir orolig för vart den här LCHF-trenden håller på att ta vägen. Läste på en blogg igår där hon skulle äta på restaurang och blev glatt överraskad när det fanns en LCHF-meny. Saken var den att såsen innehåll hör och häpna maizena, som är värre än vetemjöl att reda av en sås med. Så vi måste vara väldigt uppmärksamma och frågvisa, för mycket är inte LCHF. 


Hur resonerar ni kring detta bröd? Ska vi bara stirra och blind på kolhydrat antalet och inte på vad det är för livsmedel vi stoppar i oss?


Kram C

tisdag 5 juni 2012

Det kanske finns lite hopp ändå...

I söndags när jag kollade igenom veckans blad från Ica Maxi blev jag glatt överraskad. Det verkar inte gå så bra för Milda och Becel...hmm undra varför? ;)
För mig finns det inte ens på kartan att jag skulle äta sådant fett, av den enkla anledningen att det inte är en äkta vara. Milda och margarin är framställt för att vara "likt" riktigt smör, det är grått när det görs i fabrikerna och färgas gult för att vi kunder ska "lockas" av det, och tro att det är smör fast billigare. Senast när jag köpte smör, såg jag sådana där flaskor med flytande margarin Ni vet, det hade kommit en ny sort med "smak av smör". Hallå, det är ju helt sjukt ju, varför inte köpa riktigt smör då? Ja, man blir mörkrädd när man ser vad det är för varor som kommer upp i hyllorna i mataffären, eller snarare vilka som fortfarande får finnas kvar...


Det som stör mig mest är att det fortfarande finns folk inom vården som tipsar patienter att äta Becel, om de har högt kolesterol  och att de ska äta margarin för riktigt smör är farligt fett. Jag har själv en släkting som är utbildad "Hälsovetare" som förespråkar lättprodukter, lättmargarin, fullkornsprodukter, mycket grönsaker och minst 5 frukter/dag....Ja, vad säger man...Skrämmande är vad det är!
Vad tycker Ni om detta?


Kram C

söndag 3 juni 2012

Tung dag...

Idag har jag inte varit på humör, känt mig låg och väldigt orolig. Trött på det mesta just nu och att saker och ting aldrig blir som jag vill, hur mycket jag än kämpar för det. 
Det är jobbigt att känna att jag inte har ork till något, inte ens till det minsta lilla. Det är ju så mycket som behöver göras här hemma och andra saker med, men jag är så orkeslös...Ibland undrar jag vart andra får sin energi ifrån? Hur de orkar med livspusslet? Medans jag får kämpa med att sätta på tvättmaskinen, och sen hoppas att jag orkar hänga upp allt på tork när maskinen är klar...Och så har det varit läääänge. 
På sin höjd orkar jag gå med I och laga mat varje dag, samt plocka i och ur diskmaskinen. Allt utöver det är nästan oöverstigligt!!!!! Det känns som jag skulle behöva sova i flera veckor i sträck, samtidigt kan jag inte sova på nätterna. Hur sjukt är inte det? Jag är galet trött och hängig men sova det kan jag nästan inte...
Ja, trött blir jag på det här men det vänder väl någon gång....


Kram C

fredag 1 juni 2012

Dagens middag!

Kycklinggrytan blev kanongod och med stekt vitkål till blev det ännu godare! Snart ska vi kolla på Let`s dance och ha fredagsmyyyyys, härligt :)


Hoppas att Ni alla får en toppenkväll!


Kram C



FREDAG och krämig gryta!

Helt galet att det är 1:a juni, jag hänger inte med!!!!! Fast det känns extra bra att det är fredag, helt klart bästa dagen på hela veckan! Jag har precis förberett dagens middag: en krämig/kryddig kyckling gryta, jag tänkte ge er receptet...
I grytan använder jag de här sockerfria buljongtärningarna från lchf-butiken.
 Köpte Chicken steak kryddan sist jag handlade och den fick åka i gryta också!
Förresten vad använder Ni för buljongtärningar när Ni gör såser/grytor? Jag kör faktiskt både Wurzl och Knorr, men jag använder kanske halva eller 1/4 del av varje buljongbit om jag tar Knorr. Jag vet att de innehåller en del skit men när jag använder så lite tycker jag inte att det är så farligt. Hur resonerar Ni kring buljongtärningar?


Kryddig kycklinggryta   2-3 port


1 kycklingfile c:a 130-150 g
1 pkt kabanoss 180 g
1 gul lök
1/2 buljongtärning 
1-2 msk Chicken steak krydda
curry
1/2 dl finhackad persilja
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
salt o peppar
kokosfett el smör till stekning


Skär korven i tunna skivor och stek i kokosfett, när det fått färg lägg över korven på en tallrik och ha i den strimlade kycklingen i grytan och fräs på. Hacka under tiden löken grovt och ha den i grytan och krydda med chicken steak , curry, salt och peppar, ha i korven. Låt kryddorna fräsa på en stund, smula sedan ner buljongtärningen på med grädde, creme fraiche och låt puttra 5-10 minuter. Hacka persiljan och släng i precis innan servering. Servera med stekt vikål eller kokt/stekt blomkålsris.
Det här är korven jag använder, tycker den innehåller bra saker och har en
hög kötthalt vilket jag tycker är viktigt! Ett litet tips bara :)
Jag lägger upp bilder på den färdiga grytan ikväll när vi ätit! Prova detta nu, jag har provsmakat liiite och det smakade ljuvligt! Ha en toppenhelg alla!


Kram C