tisdag 3 april 2012

Lasagne och ett tips!

Dagens middag blev som sagt lasagne. Jag provade att göra den där LCHF-pastan som det snackas om överallt på nätet. Så jag gjorde en sats och skar till lasagneplattor och varvade dessa med min goda köttfärsås och ostsås. Men jag tycker inte att den där pastan var något att hurra över faktiskt. Inget gott alls och gummigaktig konstinstens. Nästa gång äter jag bara köttfärsåsen med stekt strimlad vitkål, eller gör en gratäng med creme fraiche i botten samt köttfärsåsen över och på med riven ost och sen en sallad till. Nu har jag i allafall provat den där pastan men det var "not my cup of tea"
Jag vill i varje fall att ni ska få ta del av min köttfärsås och ostsåsen som jag snott från Erika http://www.vardagfest.blogspot.com/

Ostsås

2 dl creme fraiche
1 dl grädde
100 g riven ost, jag tog 50 g pecorino och 50 g vanlig ost typ hushåll
salt & peppar

Värm på creme fraichen och grädden, när den börjat koka upp ta från plattan och ha i osten samt salta o peppra, rör runt tills osten smällt. Denna ostsås blev jättegod, tack Erika för receptet på såsen!

Köttfärsås

500 g färs, Ni tar vad ni har hemma jag hade blandfärs så det fick bli det.
25 smör
1 lök
3 vitlöksklyftor
2 soltorkade tomater i olja
2 tsk tomatpurè
3 msk sockerfri tacokrydda
1/2 köttbuljongtärning
400 g krossade tomater plus 1 1/2-2 dl vatten
1 dl grädde
1/2 dl creme fraiche
salt & peppar

Fräs på färsen i smöret, ha i den finhackade löken och vitlöken stek på tills allt fått lite färg. Ha sedan i tacokryddan, tomatpurèn och klipp ner de soltorkade tomaterna, fräs på ytterligare. Sedan har Ni i köttbuljongtärningen, krossade tomaterna och vattnet. Jag brukar skölja ut krossade tomater burken/förpackningen och skaka runt för att få med all tomat. I med grädden, creme fraichen och salta, peppra så mycket ni vill, rör runt så allt blandar sig och låt småkoka under lock 15-20 minuter.
Jag brukar ofta göra köttfärsåsen och grytor i allmänt dagen före den ska ätas, för att smakerna ska sätta sig ännu mer, ett litet tips bara men det visst Ni säkert ;)

Jag varvade köttfärsåsen, ostsåsen med LCHF-pastan och toppade med ytterligare 200g ost, hälften vanlig och hälften pecorino. Sedan in ugnen på 225g i 20 minuter. Jag serverade med en sallad på majs, tomat, paprika, gurka och fetaost samt avokado på sidan av till mig. Som sagt jag gillade inte LCHF-pastan men prova Ni, jag hittade receptet på http://www.56kilo.se/

Sedan har jag ett litet tips och det är att ta vara på fettet när man steker bacon. Stek bacon som vanligt till tex din äggröra, istället för att hälla ut fettet så häll upp det i en liten burk och ha ståendes i kylen. Detta använder jag sedan att steka tex en bit lax eller till en köttfärsås, köttbit eller vad ni vill, äggröran. Det är bara fantasin som sätter stop. En del jag känner använder fettet när de steker baconet och tex ringlar över maträtten men om man nu inte gillar det så spara det, häll inte ut det vad Ni gör! Att steka fisk i det där baconfettet är kanongott och så går inget till spillo! 

2 kommentarer:

maria sa...

Åh, man blir alltid så sugen på god och nyttig mat när man går in på din blogg. Va duktig du är!
Visst är det underbart med vår, speciellt härligt tycker jag det är så här precis när allt börjat dra igång i naturen och man märker förändringar varje dag.
Grattis till 4 år som gifta, vilken underbar orkidé, den passar nog alldeles perfekt i ert hem kan jag tro ;-)
Tänker på dig ofta även om jag inte hinner skriva så ofta till dig. Har lite dåligt samvete för det. Önskar er en finfin påskhelg!
Många varma kramar :)

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Jag håller med dig, jag har väldigt svårt för LHCF-pastan. Sonen älskade den och åt lasagne så det stod ut ur öronen på honom, men jag äter nog köttfärssåsen hellre till något annat. :-)