...att det kommer bli en tuff dag. Jag vaknade med värk i hela kroppen och kände mig allmänt låg. Låg och deppig har jag känt mig av och till den senaste veckan. Det är som att knäppa med fingrarna så ramlar jag ner i det där hålet. Och sen får jag mödosamt kravla mig uppåt, oftast kommer jag inte längre upp än med ögonen eller nästippen.
I dag vill jag bara sova, sova bort allt skit.
Kram C
tisdag 30 oktober 2012
söndag 28 oktober 2012
Fisksoppa med smak av lime
Fisksoppa är aldrig fel! |
I soppan hade jag:
Lax och torsk
fänkål
lök
blomkål
tomater
vitkål
sockerärtor
morot
räkbuljong
grönsaksbuljong plus vatten
grädde
creme fraiche
limesaft
salt o peppar
En hel del ingredienser, men det var det värt! Soppan går givetvis att göra mejerifri, genom att byta ut grädde och creme fraiche mot kokosmjölk.
Kram C
fredag 26 oktober 2012
Think outside the box
Hjärta-på-tråd som jag ställt i en sliten mugg |
Eller varför inte i en gammal majsburk som jag bara tagit bort etiketten på! |
Vitkålscarbonara med en liten twist |
Vad ska Ni äta i helgen?
Kram C
Etiketter:
Inredning,
LCHF,
LCHF-substitut,
Shopping
torsdag 25 oktober 2012
Höstdukning och klantarsel x 2
Tänk vad lite löv från naturen kan göra...superfint ihop med ljusen tycker jag! |
Och jag som önskade mig snö för ett par dagar sen...Hmm, jag tror jag ångrar mig. Och tror ni det ligger kvar någon snö på backen eller? Näppeligen...den har blåst bort.
Ikväll bjöd jag svärisarna på Gulasch soppa med rättika istället för potatis. Och jag skulle göra vitlöksbröd åt Pingvinen och svärisarna...Jag tar ut plåten med brödet, plåten är givetvis jättevarm. Jag mitt dumma nylle tar i den varma plåten, även fast jag vet att den är varm och bränner 3 fingrar (varav den bort domnade tummen som nu är varm och lite skinnflådd) Så hela middagen fick jag sitta med fingrarna i isvatten för att det brände så mycket...Visst är jag duktig?
För några dagar sedan fick jag inspiration till att duka med löv, så jag gjorde det i kväll. Det blev riktigt fint.
Under varje djup tallrik la jag ett lönn löv... |
Jag plockade lönn löv i olika nyanser av gult, orange och grönt. Eklöv och löv från en buske jag inte vet vad den heter...Fint va? |
Kram C
tisdag 23 oktober 2012
Kvällsplock
En plocktallrik helt i min smak :) |
Annars så är det en hel del oro i det Lindbergska hemmet...Orkar inte gå in på vad, men det är så jobbigt. Hoppas det vänder snart och att allt blir som vanligt igen.
Kram C
måndag 22 oktober 2012
Smoothie å lite annat
Jag hittade detta receptet hos Lana för ett tag sedan och tänkte att jag skulle prova. Jag la till kokosfett, solros och pumpafrön och bytte ut hallonen mot blåbär. För hallon hade jag inte hemma, tyvärr.
Smoothie 1-2 port
1 burk kokosmjölk, kylskåpskall
2 dl blåbär
1 msk kokosfett
1/2 tsk vaniljpulver
saften från 1/2 lime
solros och pumpafrön
Mixa allt till en slät smet i någon minut. Häll upp i glas och toppa med solros och pumpafrön.
Jag har just nu fått dille på att torka tomater i ugn...
In i ugnen på 100 g i 4 timmar låt sen stå över natten. De blir inte torra utan härligt klistriga och kladdiga i konsistensen. De är supergoda till mozzarella, fetaost, och chevreost. Även på en skiva brie är galet gott!
Kram C
I vanliga fall köper jag alltid Kung Markattas kokosmjölk men den var slut i affären :( |
1 burk kokosmjölk, kylskåpskall
2 dl blåbär
1 msk kokosfett
1/2 tsk vaniljpulver
saften från 1/2 lime
solros och pumpafrön
Mixa allt till en slät smet i någon minut. Häll upp i glas och toppa med solros och pumpafrön.
Ser ut som en riktig sommardrink om man tänker bort fröna ;) |
Cocktailtomater med olivolja, salt, peppar och hackad basilika... |
Vår prins med hans älskade bollar <3 |
Kram C
Gudomligt god soppa
I dag fick jag ett ryck när jag stod och skalade räkor...Blev väldigt sugen på räksoppa så då gjorde jag en egen räkbuljong...Very många vuxenpoäng på det ;)
Jag fräste på lök och persiljestjälkar i smör sen i med räkskal, tomatpurè och vitvinsvinäger. Fräs på en stund till ha sedan i vatten så att det precis täcker skalen, ha i lite vitpepparkorn. Koka på låg värme i 15 minuter, sila av, Klart!
Soppan gjorde jag såhär: Stek på lök och lite purjolök. Efter en liten stund ha i några klyftade cocktailtomater. När allt fräst på ha i 2.5-3 dl räkbuljong. Salta och peppra, koka några minuter. Ha sedan i 2-3 msk creme fraiche och 1/2 dl grädde (går att göra mejerifri, ta kokosmjölk), låt koka 10 minuter utan lock på medelvärme. Smaka av med ev. mer salt och peppar. Ta kastrullen från värmen och ha i 3/4 dl räkor. Servera soppan och NJUT! Soppan räcker till 1 person.
Jag är ingen riktig soppälskare, men detta var så gott. En kraftig, tydlig smak från räkbuljongen. Prova detta! Lyssna nu på Fru L ;)
Nu ska jag krypa ner i min sköna fåtölj med en stor filt, ha I i famnen och börja på en ny bok! Och tända massa ljus :)
Kram C
Jag fräste på lök och persiljestjälkar i smör sen i med räkskal, tomatpurè och vitvinsvinäger. Fräs på en stund till ha sedan i vatten så att det precis täcker skalen, ha i lite vitpepparkorn. Koka på låg värme i 15 minuter, sila av, Klart!
Gillar man en soppa med kraftig räksmak, då gillar man detta! |
Jag är ingen riktig soppälskare, men detta var så gott. En kraftig, tydlig smak från räkbuljongen. Prova detta! Lyssna nu på Fru L ;)
Nu ska jag krypa ner i min sköna fåtölj med en stor filt, ha I i famnen och börja på en ny bok! Och tända massa ljus :)
Kram C
söndag 21 oktober 2012
Klick klick
Bild tagen när jag var med Pingvinen till Kongsvinger (Norge) förra veckan. Såhär skulle man bo, precis vid vattnet! |
Är det någon mer än jag som fullkomligt älskar ljuslyktor av alla de slag? Det är tur att jag är snål och sällan unnar mig för annars skulle jag handla jämt. Jag har lixsom redan ett stort skåp fullt med ljuslyktor, men jag skulle gärna köpa ännu fler hehe :)
Längtar pytteliiite efter att göra fina jul inspirerade fat, som jag gjorde förra julen.
Och om det nu ändå ska vara mörkt, grått och trist. Då kan väl ändå snön komma, så det blir ljusare ute. Jag vill 2 dm snö, 5-10 minus och strålande sol. Det ska vara så att det knarrar under fötterna.
I igår morse, självklart under täcket med huvudet lite utanför! Min lilla fjärt <3 |
Kram C
Lasagne
Nu när Pingvinen är borta och jobbar, då passar jag på att laga sånt han inte äter. Lasagne gillar han men inte med zuccini plattor. Så det är det jag lagat i dag!
Lasagne 4 port
500 g köttfärs av valfri sort
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten morot
oregano
vitlökspulver
paprikapulver
chilipulver
1 msk tomatpurè
1 buljongtärning + 2 dl vatten
1/2 förp passerade tomater
1 kruka färsk basilika eller fryst
1 stor zuccini
1/2 pkt fetaost
salt o peppar
smör/kokosfett
Fräs på färsen i smör eller kokosfett, hacka under tiden lök, vitlök och morot. När färsen brynt klart fös den lite åt sidan i stekpannan och fräs på lök, vitlök och morot. Blanda sedan alltsammans. Krydda efter smak med oregano, vitlöks, paprika och chilipulver samt tomatpurè. Fräs på en stund så att färsen får en fin yta av kryddorna. Ha sedan i buljongtärningen, vattnet och passerade tomaterna. Salta och peppra. Låt koka ihop i 15 minuter. Ha sedan i den grovhackade basilikan och rör runt.
När köttfärsåsen är klar måste det givetvis vara en god ostsås till om det ska bli en lasagne. Receptet på den har jag hittat hos Erika
Ostsås
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
salt o peppar
Blanda allt utom osten, låt koka upp. Ha sedan i osten och låt den smälta ner, smaka av med ev. mer salt och peppar.
Skär zuccinin i lagom tjocka skivor. Smörj en form och lägg först i köttfärsen sen på med ostsås och zuccinin.
Avsluta med att toppa med det sista av ostsåsen, smula över fetaost. Gratinera i ugnen på 200 g i 30 minuter, kör sista 5 minuterna på grilleffekt.
Till serverade jag en vanlig, enkel sallad. Gott :)
Nu ska jag gå en tur med I innan det är helt mörkt ute...
Ha en fin söndag alla fina <3
Kram C
Lasagne 4 port
500 g köttfärs av valfri sort
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 liten morot
oregano
vitlökspulver
paprikapulver
chilipulver
1 msk tomatpurè
1 buljongtärning + 2 dl vatten
1/2 förp passerade tomater
1 kruka färsk basilika eller fryst
1 stor zuccini
1/2 pkt fetaost
salt o peppar
smör/kokosfett
Fräs på färsen i smör eller kokosfett, hacka under tiden lök, vitlök och morot. När färsen brynt klart fös den lite åt sidan i stekpannan och fräs på lök, vitlök och morot. Blanda sedan alltsammans. Krydda efter smak med oregano, vitlöks, paprika och chilipulver samt tomatpurè. Fräs på en stund så att färsen får en fin yta av kryddorna. Ha sedan i buljongtärningen, vattnet och passerade tomaterna. Salta och peppra. Låt koka ihop i 15 minuter. Ha sedan i den grovhackade basilikan och rör runt.
När köttfärsåsen är klar måste det givetvis vara en god ostsås till om det ska bli en lasagne. Receptet på den har jag hittat hos Erika
Ostsås
1 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
salt o peppar
Blanda allt utom osten, låt koka upp. Ha sedan i osten och låt den smälta ner, smaka av med ev. mer salt och peppar.
Skär zuccinin i lagom tjocka skivor. Smörj en form och lägg först i köttfärsen sen på med ostsås och zuccinin.
Avsluta med att toppa med det sista av ostsåsen, smula över fetaost. Gratinera i ugnen på 200 g i 30 minuter, kör sista 5 minuterna på grilleffekt.
Nu ska jag gå en tur med I innan det är helt mörkt ute...
Ha en fin söndag alla fina <3
Kram C
Etiketter:
Grönsaker,
Kryddor,
Kött,
LCHF,
LCHF-substitut,
Ost,
såser/röror
lördag 20 oktober 2012
Två rätter för en
Förra helgen när Pingvinen åkte till Luleå så passade jag på att äta en riktigt god två rätters middag! Jag menar varför ska man spara på lyxen när man är själv? Det var faktiskt riktigt mysigt att sitta själv i köket med massa tända ljus och njuta av en god middag!
Den ugnsrostade tomaterna är en ny favorit hos mig, denna gång kryddade jag med färsk basilika istället för timjan. Blev lika gott det!
Till varmrätt blev det oxfilè med mitt dragon & honungs smör, hemslagen bea och sallad på rucolla, paprika och smörstekta champinjoner! Mmm så gott var det :)
Pingvinen ska åka till Luleå på söndag, så då blir jag själv igen...Inte så kul, jag kommer sakna honom så att det nästan gör ont. Ibland tänker jag på att vi faktiskt varit ett par i över 10 år, och jag är nästan mer kär i karln nu än när vi precis träffats...Magiskt är det <3
Nu ska jag krypa ner hos mina älskade grabbar <3
Hoppas Ni alla får en fin lördag!
Kram C
En super enkel förrätt: Mozzarella, ugnsrostade tomater och basilika! Fräscht och gott :) |
Pingvinen ska åka till Luleå på söndag, så då blir jag själv igen...Inte så kul, jag kommer sakna honom så att det nästan gör ont. Ibland tänker jag på att vi faktiskt varit ett par i över 10 år, och jag är nästan mer kär i karln nu än när vi precis träffats...Magiskt är det <3
Nu ska jag krypa ner hos mina älskade grabbar <3
Hoppas Ni alla får en fin lördag!
Kram C
onsdag 17 oktober 2012
Sallad to die for
Denna sallad är precis så god som överskriften säger: To die for. Alltså ärligt talat topp 3 godaste salladen jag ätit, extra kul också att jag gjort den själv, hehe ;)
Marinaden till kycklingen har jag hittat hos fina Lana
Vitlöksmarinerad kyckling 1-2 port
1 stor kycklingfilè
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk tomatpurè
1 tsk soja
olivolja
finhackad basilika (färsk, fryst el torkad)
salt o peppar
Blanda allt till marinaden förutom basilikan. Lägg kycklingen i en påse och häll över marinaden, marinera kyckligen i 2 timmar eller över natten. Lägg kyckligen i en ugnssäker form och strö över hackad basilika (jag använde färsk) grädda på 200 g i 15-20 minuter.
Till salladen behövs:
kyckling
ruccola
färsk babyspenat
1/2 grön paprika
soltorkade tomater i olja
rostad flagad mandel
parmesan
avokado
Lägg en näve ruccola och en näve babyspenat på en tallrik. Skär kycklingen och lägg på. Skär tomater, paprika och avokado och lägg också det på tallriken. Avsluta med att strö över mandeln och parmesanen! Ät och NJUT!
Ooops, klockan är visst mycket...Jag som ska upp klockan 06, jeeeses!
Tackågodnatt mina fina <3
Kram C
Marinaden till kycklingen har jag hittat hos fina Lana
Vitlöksmarinerad kyckling 1-2 port
1 stor kycklingfilè
1 liten vitlöksklyfta
1 tsk tomatpurè
1 tsk soja
olivolja
finhackad basilika (färsk, fryst el torkad)
salt o peppar
Blanda allt till marinaden förutom basilikan. Lägg kycklingen i en påse och häll över marinaden, marinera kyckligen i 2 timmar eller över natten. Lägg kyckligen i en ugnssäker form och strö över hackad basilika (jag använde färsk) grädda på 200 g i 15-20 minuter.
Marinerad, toppad med basilika och redo för ugnen... |
kyckling
ruccola
färsk babyspenat
1/2 grön paprika
soltorkade tomater i olja
rostad flagad mandel
parmesan
avokado
Lägg en näve ruccola och en näve babyspenat på en tallrik. Skär kycklingen och lägg på. Skär tomater, paprika och avokado och lägg också det på tallriken. Avsluta med att strö över mandeln och parmesanen! Ät och NJUT!
Ser inte helt fel ut va?! Så-jävla-gott! |
Tackågodnatt mina fina <3
Kram C
Pizza en helt vanlig måndag
Japp, igår eller ja i förrgår om jag ska vara korrekt prova jag LCHF pizza. Den så kallade "pizza bottnen" föll inte fru L i smaken, men jag vill ändå dela med mig av receptet, för jag tror att ni kanske kan gilla det. Receptet är hämtat från Åse
LCHF-pizza 1 plåt
4 dl mjölk
4 ägg
100 g smakrik ost
4 msk fiberhusk
3 dl pofiber
4 tsk bakpulver
4 krm salt
Sätt ugnen på 200 g. Värm mjölken så den blir ljummen. Vispa ihop riven ost, ägg och mjölk. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop det med äggsmeten till en deg. Häll ut på en bakplåstklädd plåt och bred ut degen med en lätt fuktad slickepott. Låt svälla 10 minuter. Grädda därefter botten i mitten av ugnen i 15 minuter.
Såhär såg min pizza botten ut efter gräddning. Jag hade halverat receptet. Jag lät botten svalna lite innan jag hade på fyllningen...
Pizza 1 före gräddning
Skinka, champinjoner, basilika, mozzarella, riven ost samt lite svartpeppar. Efter gräddning såg pizzan ut såhär:
Pizza 2 före gräddning
Tonfisk, massa rödlök och ost. Efter gräddning såg pizza 2 ut såhär:
Kanske är det någon som vill prova detta! Hojta i så fall till och berätta vad ni tyckte!
Kram C
LCHF-pizza 1 plåt
4 dl mjölk
4 ägg
100 g smakrik ost
4 msk fiberhusk
3 dl pofiber
4 tsk bakpulver
4 krm salt
Sätt ugnen på 200 g. Värm mjölken så den blir ljummen. Vispa ihop riven ost, ägg och mjölk. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop det med äggsmeten till en deg. Häll ut på en bakplåstklädd plåt och bred ut degen med en lätt fuktad slickepott. Låt svälla 10 minuter. Grädda därefter botten i mitten av ugnen i 15 minuter.
Såhär såg min pizza botten ut efter gräddning. Jag hade halverat receptet. Jag lät botten svalna lite innan jag hade på fyllningen...
Passerade tomater som jag kryddat med salt, peppar, oregano och vitlökspulver. Tonfisk, skinka, rödlök, champinjoner, basilika, mozzarella och riven ost! |
Skinka, champinjoner, basilika, mozzarella, riven ost samt lite svartpeppar. Efter gräddning såg pizzan ut såhär:
Som sagt jag gillade inte botten men toppingen var jättegod :) |
Tonfisk, massa rödlök och ost. Efter gräddning såg pizza 2 ut såhär:
Jag älskar kombon tonfisk och rödlök! Till hade jag isbergssallad, tomat och gurka! Ibland blir jag galet sugen på just isbergssallad. Annars är favoriten rucolla! |
Kram C
tisdag 16 oktober 2012
Blogglängtan
De senaste dagarna när jag varit själv hemma har jag fokuserat på två saker. Gå med I och äta bra mat, vilket jag har gjort. Jag har också kommit underfund med att jag fått lite blogglängtan, det är svårt att hålla sig ifrån bloggandet helt enkelt! Bloggen är som en sorts terapi för mig, även om jag ibland kan känna det som ett tvång. Jag var inte borta så länge den här gången med andra ord ;)
Igår provade jag att göra pizza ala LCHF för första gången. Hmm, vad ska jag säga...Toppingen var god i allafall ;) Jag kan inte riktigt med bottnar som är i samma konsistens som en disktrasa, då får det va! Nästa gång jag gör pizza kör jag bara med topping. Men jag ska ge er receptet, för ni kanske inte är lika kräsna som mig vad gäller knaprighet och konsistenser ;)
TACK! För alla kommentarer jag fått de senaste dagarna. Ni är guldvärda <3
Kram C
Stekt torsk med zuccini och kantarell topping och lite parmesan. Blomkålsmos smaksatt med smör, smetana, basilika och vitlök...Lät inte helt fel va? |
TACK! För alla kommentarer jag fått de senaste dagarna. Ni är guldvärda <3
Kram C
söndag 14 oktober 2012
Förlåt
Jag orkar bara inte blogga nu, jag är trött, sliten och jävligt ledsen. Sen är Pingvinen till Luleå och kommer inte hem förrens på torsdag eller fredag, det gör det inte precis lättare. Vädret är grått, kallt och regnigt, så det gör inte att jag drar på smilbanden i första taget.
Nä, hörrni jag återkommer...
Sometimes when I say "I`m okay"
I want someone to look me in the eyes, hug me
and say "I know you`re not"
Kram C
Nä, hörrni jag återkommer...
Sometimes when I say "I`m okay"
I want someone to look me in the eyes, hug me
and say "I know you`re not"
Kram C
torsdag 11 oktober 2012
Till mina fina bloggisar
Det är nästan svårt för mig att beskriva hur mycket Ni alla betyder för mig. Hur mycket era kommentarer och er kärlek som Ni öser över mig betyder. Jag har inte träffat någon av er i verkliga livet, aldrig hört era röster, ändå ger Ni så mycket av er kärlek och omtanke till mig. Jag bli faktiskt rörd till tårar när jag tänker på det.
Tack för att Ni fortsätter peppa mig när jag nästan själv har gett upp. Alla kanske inte förstår vad jag går igenom, men det behöver Ni inte göra heller. Man behöver inte förstå allt för att kunna ge kärlek eller visa omtanke, det har Ni bevisat.
Kram C
Tack för att Ni fortsätter peppa mig när jag nästan själv har gett upp. Alla kanske inte förstår vad jag går igenom, men det behöver Ni inte göra heller. Man behöver inte förstå allt för att kunna ge kärlek eller visa omtanke, det har Ni bevisat.
Kram C
onsdag 10 oktober 2012
Krig
Precis så känns det i mitt huvud, som att det är krig. Det är totalkaos och röda hund och blåa hund bråkar, jag vet inte vem jag ska lyssna på. Vet om jag kan lyssna på någon av dem. Tänk dig att ha tinnitus, ett jävla pipande i örat hela tiden exakt så känns och låter det.
De senaste 2 dagarna har jag knarkat socker riktigt jävla ordentligt. Hela jag känns dimmig, jag kan inte tänka klart och hjärnan skriker efter mer. Röda hund är väldigt tydlig med vad den vill, den har ett uppdrag som måste fullföljas, att jag till varje pris ska äta. Men egentligen så vill jag inte, jag vill inte. Det är inte gott med godis, bröd eller chips längre, det smakar fan så äckligt. Men jag kan inte sluta äta det. Jag blir så förtvivlad och frustrerad på mig själv, även fast jag vet att jag inte kan rå för det. Jag har en beroende sjukdom, en hjärnsjukdom.
Men jag kan välja annorlunda, jag kan göra ett aktivt val varje dag. Droga eller inte droga. Det är bara det att begäret är så stort. Min sjukdom vill ha mer och det är nu. Jag kan inte stå emot, jag känner mig totalt maktlös. Jag vet inte hur jag ska förklara för att Ni ska förstå. Vissa kan säkert tycka att jag "skyller" på sjukdomen, att jag inte försöker tillräckligt. Tro mig, det gör jag. Rösterna, suget, kraften den kan jag inte stå emot. Den kraften är starkare än mig själv, den kan jag inte råda över. Jag vill, men jag kan inte. Det här känns omöjligt, totalt omöjligt. Jag vill bli fri, jag vill bli frisk, jag vill känna igen. Jag vill leva, på riktigt.
Om jag ska vara ärlig vet jag inte om det någonsin kommer att ske, och det gör mig ledsen och bedrövad. Jag vill inte vara fängslad och fast i det här, jag vill kunna ta ett enda jävla andetag utan att det ska stocka sig i halsen. Jag vill till fullo kunna njuta på riktigt, inte bara lite halvdant som jag gör nu.
Jag vill vara fri.
Kram C
De senaste 2 dagarna har jag knarkat socker riktigt jävla ordentligt. Hela jag känns dimmig, jag kan inte tänka klart och hjärnan skriker efter mer. Röda hund är väldigt tydlig med vad den vill, den har ett uppdrag som måste fullföljas, att jag till varje pris ska äta. Men egentligen så vill jag inte, jag vill inte. Det är inte gott med godis, bröd eller chips längre, det smakar fan så äckligt. Men jag kan inte sluta äta det. Jag blir så förtvivlad och frustrerad på mig själv, även fast jag vet att jag inte kan rå för det. Jag har en beroende sjukdom, en hjärnsjukdom.
Men jag kan välja annorlunda, jag kan göra ett aktivt val varje dag. Droga eller inte droga. Det är bara det att begäret är så stort. Min sjukdom vill ha mer och det är nu. Jag kan inte stå emot, jag känner mig totalt maktlös. Jag vet inte hur jag ska förklara för att Ni ska förstå. Vissa kan säkert tycka att jag "skyller" på sjukdomen, att jag inte försöker tillräckligt. Tro mig, det gör jag. Rösterna, suget, kraften den kan jag inte stå emot. Den kraften är starkare än mig själv, den kan jag inte råda över. Jag vill, men jag kan inte. Det här känns omöjligt, totalt omöjligt. Jag vill bli fri, jag vill bli frisk, jag vill känna igen. Jag vill leva, på riktigt.
Om jag ska vara ärlig vet jag inte om det någonsin kommer att ske, och det gör mig ledsen och bedrövad. Jag vill inte vara fängslad och fast i det här, jag vill kunna ta ett enda jävla andetag utan att det ska stocka sig i halsen. Jag vill till fullo kunna njuta på riktigt, inte bara lite halvdant som jag gör nu.
Jag vill vara fri.
Kram C
tisdag 9 oktober 2012
Curry curry
När hösten och framför allt vintern börjar komma, ja då längtar jag till Thailand och värmen. Och skulle vi har råd, så skulle vi åka 2 gånger/år. Det jag saknar mest förutom det uppenbara som värmen och havet, så är det maten. Visst så går det att få thaimat i Sverige, men det smakar aldrig likadant som därborta. Hmm, jag vi får väl se om vi kan ta oss råd att åka nästa år...Har lite lösa planer på att åka i mars när vi firar 5-årig bröllopsdag, men som sagt det är ju så dyrt...Hur som, under tiden får jag nöja mig med att göra min egen tolkning av Thaiarnas alla olika currygrytor! Grytan är helt mejerifri!
Fru L currygryta 4-5 port
500 kycklingkött, jag använde mig att av kycklingben som jag rensade
1 gul lök
1/2 purjolök
3 vitlöksklyftor
3 dl vitkål
1 stor grön paprika
2 tsk röd currypasta
2 tsk fryst chili (findus)
2 msk mandelsmör
2-3 msk currypulver
2 dl vatten
2 burkar kokosmjölk
1 dl kokosfett
1 stor grön paprika
salt
Ta fram en stor kastrull gjord för grytor, ha i kokosfettet. Hacka lök, vitlök, purjolök och fräs på det i kokosfettet, hacka vitkålen och släng i den. Krydda med currypasta, chili, mandelsmör och currypulver, låt allt fräsa på och få färg en stund. På med vattnet, kokosmjölk och salt. Låt koka 5-10 minuter, sen i med kycklingköttet. Låt sjuda 10 minuter till, hacka paprikan, ha i den och stek eller koka blomkålsris. Klart! Denna gryta blev ganska stark, prova er fram och smaka av hur starkt ni vill ha det.
Jag brukar alltid göra alla mina grytor dagen innan de ska ätas, det blir så mycket godare då och smakerna hinner sätta sig mer. Bara ett litet tips!
Vad har Ni för favorit Thai rätter?
Kram C
Fru L currygryta 4-5 port
500 kycklingkött, jag använde mig att av kycklingben som jag rensade
1 gul lök
1/2 purjolök
3 vitlöksklyftor
3 dl vitkål
1 stor grön paprika
2 tsk röd currypasta
2 tsk fryst chili (findus)
2 msk mandelsmör
2-3 msk currypulver
2 dl vatten
2 burkar kokosmjölk
1 dl kokosfett
1 stor grön paprika
salt
Ta fram en stor kastrull gjord för grytor, ha i kokosfettet. Hacka lök, vitlök, purjolök och fräs på det i kokosfettet, hacka vitkålen och släng i den. Krydda med currypasta, chili, mandelsmör och currypulver, låt allt fräsa på och få färg en stund. På med vattnet, kokosmjölk och salt. Låt koka 5-10 minuter, sen i med kycklingköttet. Låt sjuda 10 minuter till, hacka paprikan, ha i den och stek eller koka blomkålsris. Klart! Denna gryta blev ganska stark, prova er fram och smaka av hur starkt ni vill ha det.
Här är grytan klar :) |
Antingen äter jag den som en soppa eller... |
...som en gryta ihop med blomkålris! Båda varianterna är lika goda! |
Vad har Ni för favorit Thai rätter?
Kram C
måndag 8 oktober 2012
Äggtorn
Greens på gång... |
Äggtorn 1 port
2 ägg
30 g smör
1 näve spenat
1 näve rucolla
3 medelstora champinjoner
1/2 dl purjolök
3 cocktailtomater
citronsaft
fetaost
salt
Lägg en näve med rucolla på tallriken. Börja med att steka äggen i hälften av smöret, stek på låg värme så att gulan fortfarande är krämig, salta. Hacka svamp och purjolök. När äggen är klara lägg de på rocullan. Lägg i resten av smöret i stekpannan och fräs på svamp, purjolök och spenat, salta. När spenaten krympt och svampen fått lagom färg lägg i cocktailtomaterna skurna i kvartar. Fräs på en liten stund, men inte så tomaterna steks sönder. Droppa över lite citronsaft, rör runt. Lägg röran på äggen och smula över liiite fetaost. Klart!
Total njutning...Mmm |
söndag 7 oktober 2012
Fisk i dagarna två
Till fisken blev det kokta ärtor med skirat smör, det var såå gott! Ni MÅSTE prova detta :) |
Även till denna rätt smorde jag en form, la i laxen saltade och pepprade. Bredde på ett ganska så tjockt lager med majonäs och sen på med massa dill. In i ugnen på 175 g 15-20 minuter.
Till laxen hade jag lite avokado och fetaost samt ett jättegott tillbehör. Stekta champinjoner, zuccini och purjolök kryddade med bara lite salt och peppar. Det var kanongott, purjolöken gjorde det extra gott!
Ha en fin kväll!
Kram C
Ps. Förresten har jag faktiskt lagat 4 av 5 rätter från veckans matsedel, det får jag vara nöjd med! Ds.
Vår hund
Vår hund I är ju ganska så speciell. Han vill gärna ligga invirad i filtar eller under täcken oavsett årstid.
Han gillar också att ligga nära och helst på oss. Det går lixsom inte att ligga själv, det går fetbort!
På kvällarna vid soffan ska I alltid ligga hos husse. Och husse måste ligga på sidan, inte på rygg...Om inte husse gör det krafsar I eller sitter och blänger tills husse flyttat sig till sidan. Sen ska han ligga som en kringla med huvudet på husses arm. Det är mycket viktigt! :)
Men denna bild tog i allafall priset. Här har I leget helt under täcket hos mig och sen förmodligen börjat att ta sig ut under täcket...Sen kom väl I på att det kunde vara skönt att lufta nosen och vila hakan på sänggaveln. Haha :)
Han är för skön våran fina vovve <3
Kram C
Han gillar också att ligga nära och helst på oss. Det går lixsom inte att ligga själv, det går fetbort!
På kvällarna vid soffan ska I alltid ligga hos husse. Och husse måste ligga på sidan, inte på rygg...Om inte husse gör det krafsar I eller sitter och blänger tills husse flyttat sig till sidan. Sen ska han ligga som en kringla med huvudet på husses arm. Det är mycket viktigt! :)
Haha :) |
Han är för skön våran fina vovve <3
Att ligga i mattes knä när hon sitter vid datorn är väldigt mysigt! |
Kram C
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)