1) Jag älskar deckare och läser i perioder väldigt mycket böcker.
2) Jag är urusel på matte.
3) Jag älskar att odla örter i min trädgård och sen använda det i matlagningen.
4) Jag är väldigt oteknisk.
5) Jag följer minst 20 bloggar.
6) Jag avskyr dill och pepparotskött.
7) Jag kan inte handla i mataffären om det är för mycket folk, då tappar jag fokus och glömmer hälften.
8) Jag älskar att gå i myskläder.
9) Jag enormt envis.
10) Jag är en Hemnet-knarkare.
Kram C
torsdag 31 januari 2013
tisdag 29 januari 2013
Värmande soppa i kylan
Innan vi åkte gjorde jag en jättegod laxsoppa, tror faktiskt att den blev extra god pga min hemmagjorda räkbuljong...klapp på axeln till mig! ;)
Laxsoppa med smak av lime 2-3 port
300 g lax
1 dl purjolök
1 pak choi
1 dl röd paprika
3-4 dl räkbuljong el tärning + vatten
1/2 buljongtärning, råkade lägga i den av misstag ;)
saft och skal från 1 lime
1.5 dl grädde
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl färsk basilika
2 msk fryst gräslök
1/2 dl kokosfett till stekningen
salt o peppar
Börja med att hacka purjo, paprika och den vita roten på pak choien. Fräs på grönsakerna i kokosfettet. Ha sedan i buljongtärning, räkbuljong, skal o saft från limen, grädde och creme fraiche. Krydda med salt och peppar. Låt koka 5 minuter på ganska så hög värme. Hacka under tiden den gröna delen på pak choien och basilika. När soppan kokat i ungefär 5 minuter, ha i laxen och...
...pak choi, basilika och gräslök. Låt koka 2 minuter, sen äre klart! Soppan har ganska så tydlig smak av räkbuljongen, limen och gräslöken, vilket är så gott! Soppan går självklart att göra mejerifri, använd i så fall kokosmjölk istället för grädde och creme fraiche. Jag hoppas Ni provar!
Kram C
Smarrigt va?! |
300 g lax
1 dl purjolök
1 pak choi
1 dl röd paprika
3-4 dl räkbuljong el tärning + vatten
1/2 buljongtärning, råkade lägga i den av misstag ;)
saft och skal från 1 lime
1.5 dl grädde
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl färsk basilika
2 msk fryst gräslök
1/2 dl kokosfett till stekningen
salt o peppar
Börja med att hacka purjo, paprika och den vita roten på pak choien. Fräs på grönsakerna i kokosfettet. Ha sedan i buljongtärning, räkbuljong, skal o saft från limen, grädde och creme fraiche. Krydda med salt och peppar. Låt koka 5 minuter på ganska så hög värme. Hacka under tiden den gröna delen på pak choien och basilika. När soppan kokat i ungefär 5 minuter, ha i laxen och...
...pak choi, basilika och gräslök. Låt koka 2 minuter, sen äre klart! Soppan har ganska så tydlig smak av räkbuljongen, limen och gräslöken, vilket är så gott! Soppan går självklart att göra mejerifri, använd i så fall kokosmjölk istället för grädde och creme fraiche. Jag hoppas Ni provar!
Bara att hugga in... |
lördag 26 januari 2013
Köttfärsås med pak choi
Såhär ser den ut... |
Köttfärsås 6 port
1 kg färs
1 pak choi
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk tomatpurè
4 msk sockerfri tacokrydda
1 tsk sambal oelek
tabasco
1 buljongtärning + 3 dl vatten
2 pkt krossade tomater a`400 g
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 grön paprika
1 dl färsk basilika, fryst går också bra
salt o peppar
smör/olivolja
Börja med att fräsa på färsen i en stor gryta med smör/olivolja.
Pak choi till höger, den ser nästan ut som fänkål gör när man hackat den... |
Ha på lite salt på så att inte löken och det andra bränns! Efter att löken fått lite färg och blivit glansig ha tillbaka färsen i grytan igen. Rör runt så att allt blandar sig.
Krydda med tacokrydda, sambal oelek, tabasco, tomatpurè och salt/peppar. Låt allt fräsa på och få ordentligt med färg.
Ha sedan i krossade tomater, buljongtärning, vatten, creme fraiche och grädde. Rör runt och låt koka på låg värme i 30 minuter.
Medan köttfärsåsen kokar, hacka bladen från pak choien och paprikan. När det gått 30 minuter, ha i grönsakerna samt finhackad basilika.
Rör runt, servera och njut! Jag tycker att det är godast att äta köttfärsåsen som den är, men ihop med stekt vitkål blire också gott :) |
Lite tillbehör: Finhackad mozzarella och basilika...gott att strö över köttfärsåsen! |
Till köttfärsåsen åt jag en sallad på grön paprika, avokado och tomater. Jag blev sådär lagom mätt och det var väldigt gott! Skönt att veta att jag ha en låda med detta goda i frysen...som vi kan ta fram och äta efter Thailand. Smidigt!
Kram C
torsdag 24 januari 2013
10 saker Ni inte visste om mig
1) Jag älskar att vistas vid vatten, det ger mig ett inre lugn.
2) Jag kan inte äta det bruna/gråa fiskköttet på laxen.
3) Jag tycker inte om människor som saltar maten innan de smakat.
4) Jag tycker inte om att köpa nya skor, för då får jag dras med skoskav i flera veckor.
5) Jag använder aldrig foundation eller puder när jag sminkar mig...känner mig bara smutsig då.
6) Jag är en riktig people-pleaser.
7) Jag har alltid beslutsångest.
8) Jag mår alltid sämre om det är stökigt eller skitigt hemma.
9) Jag har inget körkort.
10) Jag bränner mig lätt i solen.
Kram C
2) Jag kan inte äta det bruna/gråa fiskköttet på laxen.
3) Jag tycker inte om människor som saltar maten innan de smakat.
4) Jag tycker inte om att köpa nya skor, för då får jag dras med skoskav i flera veckor.
5) Jag använder aldrig foundation eller puder när jag sminkar mig...känner mig bara smutsig då.
6) Jag är en riktig people-pleaser.
7) Jag har alltid beslutsångest.
8) Jag mår alltid sämre om det är stökigt eller skitigt hemma.
9) Jag har inget körkort.
10) Jag bränner mig lätt i solen.
Kram C
måndag 21 januari 2013
Blomkålssoppa med sting toppad med trattisar och avokado
Ibland blire bara så bra av en ren slump och med få ingredienser! Det gillar jag! En krämig och god soppa med smörstekta trattisar och avokado. Precis när jag lagt ner den tärnade avokadon i soppan...så tänkte jag...fifan så äckligt med varm avokado. MEN det vart helvittis så gott :)
Blomkålssoppa med sting 2 port
300 g blomkål
1.5 dl purjolök
1 buljongtärning + 6 dl vatten
1 rågad tsk sambal oelek
1 dl grädde
salt o peppar
smör o olivolja
Topping
Trattkantareller
avokado
smör
Hacka blomkål och purjolök, fräs på det i en kastrull med smör och olivolja. Jag tycker det är gott att blanda smör och olivolja när jag steker mat. När blomkålen och purjon fått lite färg ha i sambal oelek, fräs på lite och ha sedan i buljongtärning, vatten och grädde. Koka allt på låg värme 7-10 minuter. Mixa sedan soppan slät och smaka av med salt och peppar. Jag saltade inget utan pepprade bara. Smörstek trattisarna och tärna avokadon. Häll upp soppan i djup tallrik och strö över svamp och avokado! Ät och njut :)
Ha det så bra allihopa! Miss ya <3
Kram C
Blomkålssoppa med sting 2 port
300 g blomkål
1.5 dl purjolök
1 buljongtärning + 6 dl vatten
1 rågad tsk sambal oelek
1 dl grädde
salt o peppar
smör o olivolja
Topping
Trattkantareller
avokado
smör
Hacka blomkål och purjolök, fräs på det i en kastrull med smör och olivolja. Jag tycker det är gott att blanda smör och olivolja när jag steker mat. När blomkålen och purjon fått lite färg ha i sambal oelek, fräs på lite och ha sedan i buljongtärning, vatten och grädde. Koka allt på låg värme 7-10 minuter. Mixa sedan soppan slät och smaka av med salt och peppar. Jag saltade inget utan pepprade bara. Smörstek trattisarna och tärna avokadon. Häll upp soppan i djup tallrik och strö över svamp och avokado! Ät och njut :)
Detta var så gott, Ni anar inte! Prova vettja :) |
Kram C
lördag 19 januari 2013
Tänkvärt
Såhär kan vi tänka när vi känner oss helt ensamma med att äta LCHF....Att vi ska fortsätta äta naturlig mat även fast andra säger åt oss att det är farligt...Och bara för att andra äter light, fibrer och nyckelhålsmärkt, finns det inget som säger att det är rätt!
Kram C
Ps. Förhoppningsvis är jag i Khao lak nu! Ds.
Kram C
Ps. Förhoppningsvis är jag i Khao lak nu! Ds.
fredag 18 januari 2013
Hej då Sverige, Hej Thailand
När Ni läser detta sitter vi, förmodligen i bilen påväg till Arlanda. Om ungefär 6 timmar går planet till värmen, som vi längtat efter detta! Iiiiiii :)
Benen är rakade, fötterna filade och insmorda, tånaglarna målade med rosa nagellack och bryna är fixade, hehe ;)
Superdupersköna leggings är på, en stor skön scarf är virad runt halsen och håret är uppsatt i slarvig knut. Handbagaget är packad med böcker, yatzy och öronproppar.
Med solkräm, flip-flops, solhatt, bikini och ett gott humör är vi nu redo för vårt älskade Thailand. Pingvinen är dock lite orolig för värmen...han är ju van vid ett betydligt kallare klimat, haha :D
MEN, jag kommer självklart sakna er, mina fina bloggvänner! Jag skriver inga namn, får då glömmer jag bara någon, Ni vet vilka Ni är <3
Sen vill jag TACKA Maria för alla frågor du svarat på via mejl om Khao lak och vårt hotell....Om Ni bara visste vad jag bombarderat henne med frågor ;)
Jag har innan resan skrivit schemalagda inlägg, som Ni kan läsa när jag är borta. Lite recept blire och annat smått och gott. Ja, Ni får helt enkelt vänta och se vad Fru L har hittat på! Jag hoppas att Ni inte ligger på latsidan med kommentarerna, nu när jag inte kan läsa dom ;)
Kram C <3
Benen är rakade, fötterna filade och insmorda, tånaglarna målade med rosa nagellack och bryna är fixade, hehe ;)
Superdupersköna leggings är på, en stor skön scarf är virad runt halsen och håret är uppsatt i slarvig knut. Handbagaget är packad med böcker, yatzy och öronproppar.
Med solkräm, flip-flops, solhatt, bikini och ett gott humör är vi nu redo för vårt älskade Thailand. Pingvinen är dock lite orolig för värmen...han är ju van vid ett betydligt kallare klimat, haha :D
MEN, jag kommer självklart sakna er, mina fina bloggvänner! Jag skriver inga namn, får då glömmer jag bara någon, Ni vet vilka Ni är <3
Sen vill jag TACKA Maria för alla frågor du svarat på via mejl om Khao lak och vårt hotell....Om Ni bara visste vad jag bombarderat henne med frågor ;)
Jag har innan resan skrivit schemalagda inlägg, som Ni kan läsa när jag är borta. Lite recept blire och annat smått och gott. Ja, Ni får helt enkelt vänta och se vad Fru L har hittat på! Jag hoppas att Ni inte ligger på latsidan med kommentarerna, nu när jag inte kan läsa dom ;)
Kata stranden, Phuket 2012 |
Kram C <3
torsdag 17 januari 2013
Lyxfrulle
Ujujuj, vilken dag. Skönt att den snart är över... Är grymt trött...Jag har inte sovit något alls i natt, men det gör nog att jag kan sova i natt, hoppas,hoppas! Var i väg och tog de där sablans blodproverna, jag höll på och få ett psykbryt när det inte funkade först. Men efter ett stick i armvecket, värmekuddar, ett stick i handen och värmekudde igen så gick det att ta i andra armvecket. Men jag var bra nervös och frustrerad där ett tag. Jag måste säga att de på labb var betydligt bättre på att sticka än de på andra stället, gjorde knappt ont alls. Så skönt att ha det avklarat innan resan!
Tänk att fem ynka ingredienser kan blir så gott ihop...Babyspenat, grön paprika, tomat, bacon och självklart avokado! ;)
Rakade nyss benen, och det blev ett litet blodbad...Jag ska nog inte hålla på med skönhetsvård...det verkar bara gå illa då. Sitter här med plåster på båda benen...Jaja, man kan inte lyckas jämt! ;)
Efter salladen så åt jag det här...
Det var länge sedan jag åt hallon, har glömt hur gott det faktiskt är...Nu längtar jag ännu mer efter våren och sommaren...tur att jag ska till värmen snart, så jag får lite feeling i allafall!
Kram C
En av mina favvo-frukostar! |
Krispig bacon och len, krämig avokado...Me like! |
Gottgottigottgott :) |
Hallon och grädde, kan det bli mer sommar?! Gott och friskt :) |
Kram C
10 saker Ni inte visste om mig
1) Min favoritartist är Kelly Clarkson.
2) Jag är jätteduktig på att ligga i vattnet och flyta, jag brukar ligga helt raklång med armarna under huvudet och blunda...totalt avslappnad blir jag. En gång somna jag till och med, var inte så trevligt att vakna upp vill jag lova. ;)
3) Jag knarkar tops, skulle inte kunna leva utan det.
4) Jag har ett jättebra immunförsvar, det var måånga år sedan jag hade en förkylning/feber.
5) När jag flyttade hemifrån var jag urusel på att laga mat, kunde knappt koka ris ;)
6) Våren är min favoritårstid.
7) Jag biter på naglarna, de är inte mer än några mm långa :(
8) Mina topp 3 favoritbloggar är: Matplatsen, Monas universum och Pernilla Wahlgren.
9) Jag fullkomligt älskar kombon avokado och bacon.
10) Jag gråter nästan varje dag.
Kram C
2) Jag är jätteduktig på att ligga i vattnet och flyta, jag brukar ligga helt raklång med armarna under huvudet och blunda...totalt avslappnad blir jag. En gång somna jag till och med, var inte så trevligt att vakna upp vill jag lova. ;)
3) Jag knarkar tops, skulle inte kunna leva utan det.
4) Jag har ett jättebra immunförsvar, det var måånga år sedan jag hade en förkylning/feber.
5) När jag flyttade hemifrån var jag urusel på att laga mat, kunde knappt koka ris ;)
6) Våren är min favoritårstid.
7) Jag biter på naglarna, de är inte mer än några mm långa :(
8) Mina topp 3 favoritbloggar är: Matplatsen, Monas universum och Pernilla Wahlgren.
9) Jag fullkomligt älskar kombon avokado och bacon.
10) Jag gråter nästan varje dag.
Kram C
onsdag 16 januari 2013
Alltså på riktigt hur dum får man bli?
Egentligen hade jag inte tänkt delge vad Fru L har gjort, men eftersom jag gärna bjuder på mig själv så får Ni veta!
Jag har varit så in-helvette-jävla-osmart...om Ni bara visste. Det här med att blondiner inte är så smarta, det stämmer för jag är ju en ;)
Jo, det är så att jag hatar att plocka ögonbrynen, tycker det gör så in i bängen ont. Så när jag igår hade på hårborttagningsmedel på muschen på överläppen, tänkte jag: Vafan, jag tar å lite och kletar på runt ögonbrynen så slipper jag noppa. (krämen är för ansiktet )
Sagt och gjort jag kletar på lite under brynen och över, väntar 6-7 minuter som det står på förpackningen. Mot slutet börjar det svida rätt rejält, men inte överdrivet. Sen tar jag små bomullstussar som jag doppar i varmt vatten och tar bort krämen. Jag ser tydligt att det funkar, blir självklart glad...jag är lite röd och det bränner lite efteråt. Men efter några timmar, så vill jag finjustera lite, och eftersom det gick så bra förra gången provar jag igen. Det skulle jag INTE gjort. För redan när jag tar på krämen vid ögonbrynen så bränner det direkt. Men jag mitt dumma blonda nylle, kör på och tänker högt " Vill man vara fin så får man lida pin" Den jäveln som kom på det ordspråket, skulle jag vilja tala med och möjligtvis köra upp några vedträn i röva på... ;)
I allafall jag bestämmer ändå att låta krämen sitta kvar och härdar ut i 6 minuter. Denna gång när jag ska ta bomullstussarna med vatten och torka bort krämen....bränner det utav bara fan...
Efteråt får jag sitta med en påse is mot ögonen i flera timmar. Idag på eftermiddagen började jag svullna upp och känna mig yr/illamående...
Nu på kvällen ser jag ut såhär...detta bjuder jag på som sagt!
Ignorera min stora, fula näsa...jävlar vad stor den blir när man håller kameran nära, haha ;)
Jag hoppas också att den brännande känslan försvinner innan Thailand, tror inte att det blir så skönt att vara i solen nämligen. Visst är det bra gjort att ha bränt upp sig innan man kommit till solen? Jag som hade köpt nya ögonskuggor, det kan jag fetglömma att ta på mig...det kommer ju inte synas för svullnaden ;)
Fru L är not so verrrry smart alla gånger...suck och AJ!
Kram C
Jag har varit så in-helvette-jävla-osmart...om Ni bara visste. Det här med att blondiner inte är så smarta, det stämmer för jag är ju en ;)
Jo, det är så att jag hatar att plocka ögonbrynen, tycker det gör så in i bängen ont. Så när jag igår hade på hårborttagningsmedel på muschen på överläppen, tänkte jag: Vafan, jag tar å lite och kletar på runt ögonbrynen så slipper jag noppa. (krämen är för ansiktet )
Sagt och gjort jag kletar på lite under brynen och över, väntar 6-7 minuter som det står på förpackningen. Mot slutet börjar det svida rätt rejält, men inte överdrivet. Sen tar jag små bomullstussar som jag doppar i varmt vatten och tar bort krämen. Jag ser tydligt att det funkar, blir självklart glad...jag är lite röd och det bränner lite efteråt. Men efter några timmar, så vill jag finjustera lite, och eftersom det gick så bra förra gången provar jag igen. Det skulle jag INTE gjort. För redan när jag tar på krämen vid ögonbrynen så bränner det direkt. Men jag mitt dumma blonda nylle, kör på och tänker högt " Vill man vara fin så får man lida pin" Den jäveln som kom på det ordspråket, skulle jag vilja tala med och möjligtvis köra upp några vedträn i röva på... ;)
I allafall jag bestämmer ändå att låta krämen sitta kvar och härdar ut i 6 minuter. Denna gång när jag ska ta bomullstussarna med vatten och torka bort krämen....bränner det utav bara fan...
Efteråt får jag sitta med en påse is mot ögonen i flera timmar. Idag på eftermiddagen började jag svullna upp och känna mig yr/illamående...
Nu på kvällen ser jag ut såhär...detta bjuder jag på som sagt!
Ser Ni hur röd jag är under/över brynen? Och hur huden verkligen hänger ner över högerögat...ordet "Lazy eyes" har verkligen fått en helt ny innebörd. Hej, plastikoperation, hehe ;) |
Jag hoppas också att den brännande känslan försvinner innan Thailand, tror inte att det blir så skönt att vara i solen nämligen. Visst är det bra gjort att ha bränt upp sig innan man kommit till solen? Jag som hade köpt nya ögonskuggor, det kan jag fetglömma att ta på mig...det kommer ju inte synas för svullnaden ;)
Såhär i efterhand, hade jag hellre sätt ut som på de här bilderna! Lite ojämna bryn är väl inte hela världen... |
Kram C
tisdag 15 januari 2013
Jag velar
Böcker är nästan det viktigaste, efter kläder att ha med sig på en resa...tycker jag! För semester för mig innebär, mys, bad, prat, god mat och bra bokläsning!
Än så länge är det dessa godingar som ligger framme, redo för att packas ner...Kan mycket väl vara så att jag ångrar mig. Att ta med böcker på resa innebär ett enormt velande för mig...Den största frågan just nu är: Räcker 7 böcker? Hmm, veleriet fortsätter ;)
Köttfärsås fick bli dagens middag, receptet får Ni när jag befinner mig i Thailand! Och som Ni ser äter jag avokado ;) Snart sprutar det väl ut ur öronen :D
Kram C
Än så länge är det dessa godingar som ligger framme, redo för att packas ner...Kan mycket väl vara så att jag ångrar mig. Att ta med böcker på resa innebär ett enormt velande för mig...Den största frågan just nu är: Räcker 7 böcker? Hmm, veleriet fortsätter ;)
Köttfärsås fick bli dagens middag, receptet får Ni när jag befinner mig i Thailand! Och som Ni ser äter jag avokado ;) Snart sprutar det väl ut ur öronen :D
Kram C
måndag 14 januari 2013
Avokados och söndagsplock
Denna helg har vi städat, tvättat, bytt sängkläder och jag har lagat massa matlådor till M...vet att jag kommer vara sjukt jetlaggad när vi kommer hem från Thailand...gäller att vara förberedd! Är det fler än jag som måste ha huset städat när Ni kommer hem från en resa? Och rena sängkläder? Det måste jag, städa är lixsom inte det första jag vill göra när jag kommer hem.
För övrigt är jag så-in-helvetes-trött...Om inte jag har några brister i kroppen så vet jag inte vad. Det är väl knappast möjligt att vara såhär trött? Kan jag någon gång få va normal...Antingen kan jag inte sova alls...eller så sover jag 16 timmar/dygn. Känner mig som en gammal tant med ena foten i graven ;)
Lördagens middag blev-så-god! Oxfilè med dragonsmör, ugnsrostad paprika och rödlök. Romansallad med tomater, avokado och fetaost...Mums och mejerifritt :)
Igår fick det bli plocktallrik till middag...Mozzarella med tomatskivor och färsk basilika...Ägghalvor med majonäs och räkor. Luftorkad skinka med avokado, ugnsrostade tomater och fetaost...och liiiite balsamico ringlades över allt! Mat i min smak, helt enkelt!
Annars håller jag på och skriver schemalagda inlägg, eftersom jag inte kommer ha med mig dator på resan. Tänkte att det inte ska vara helt tyst här inne när jag är borta!
Nu ska gamla tanten sova ;)
Kram C
Köpte visst ett helt nät med avokado...hmm känner lite panik över att hinna äta upp dessa innan vi åker...Ajja, ordnar sig! :) |
Lördagens middag blev-så-god! Oxfilè med dragonsmör, ugnsrostad paprika och rödlök. Romansallad med tomater, avokado och fetaost...Mums och mejerifritt :)
Älskar ljuslyktan i bakgrunden, den ger ett så fint ljus! |
Och maten serverades såklart på finaste Mateus porslinet! |
Nu ska gamla tanten sova ;)
Kram C
fredag 11 januari 2013
Torsdagens
Hann inte få till ett inlägg innan det blev fredag...slumrade visst till i soffan en stund! Detta åt jag igår...
Till salladen behöver du detta:
Kycklingkött
sallad, jag tog romansallad
grön paprika
rödlök
smörstekta kantareller
ugnsrostade tomater
rostade mandelspån
parmesan
Det kanske ser ut att vara en fettsnål sallad, men det var den inte. Dels så ringlade jag över smöret från kantarellerna över salladen, jag tog även oljan som de ungrostade tomaterna legat i (2-3 msk) den oljan var jättegod med smak av oregano. Jag behöver kanske inte skriva hur salladen gjordes, för det tror jag Ni kan räkna ut själva! Lite hackade så var allt klart, typ ;)
Fru L tipsar: Om Ni vill ha en krispig sallad, strimla salladen som Ni vill ha den och lägg den i bunke med iskallt vatten, låt stå minst 1 timme i kylen...Häll av och njut av en krispig sallad! Om Ni har bråttom, lägg i is i bunken så blir salladen snabbare krispig! Funkar kanon att ha bunken ståendes i kylen över natten med.
Nu ska jag slumra vidare, om jag kan! Om en vecka drar jag till värmen, woopwoop :)
Kram C
En supergod sallad... |
Kycklingkött
sallad, jag tog romansallad
grön paprika
rödlök
smörstekta kantareller
ugnsrostade tomater
rostade mandelspån
parmesan
Det kanske ser ut att vara en fettsnål sallad, men det var den inte. Dels så ringlade jag över smöret från kantarellerna över salladen, jag tog även oljan som de ungrostade tomaterna legat i (2-3 msk) den oljan var jättegod med smak av oregano. Jag behöver kanske inte skriva hur salladen gjordes, för det tror jag Ni kan räkna ut själva! Lite hackade så var allt klart, typ ;)
Fru L tipsar: Om Ni vill ha en krispig sallad, strimla salladen som Ni vill ha den och lägg den i bunke med iskallt vatten, låt stå minst 1 timme i kylen...Häll av och njut av en krispig sallad! Om Ni har bråttom, lägg i is i bunken så blir salladen snabbare krispig! Funkar kanon att ha bunken ståendes i kylen över natten med.
Redo för att hoppa in i min mun...slurrrp sa det så var salladen slut! :) |
Kram C
torsdag 10 januari 2013
10 saker Ni inte visste om mig
1) Jag älskar lila tulpaner, tycker de är vackrast!
2) När jag var liten vägrade jag öppna munnen hos tandläkaren, så de fick ge mig lustgas för att kunna genomföra undersökningen ;)
3) Jag och min man gifte oss borgerligt helt utan familj och släkt.
4) Räkor och havskräftor med aioli är bland det godaste jag vet!
5) Jag glömmer alltid något när jag är och handlar. Även fast jag har nota och läst igenom den flera gånger.
6) Jag sover mellan 4-7 timmar/natt.
7) Jag svär jämt och mycket.
8) Jag tål inte kiwi.
9) Vi har bott i vårt hus sedan 2005.
10) Mina favorit tv-serier är: Dexter, Sons of anarchy, Two and a half men och Sex and the city.
Kram C
2) När jag var liten vägrade jag öppna munnen hos tandläkaren, så de fick ge mig lustgas för att kunna genomföra undersökningen ;)
3) Jag och min man gifte oss borgerligt helt utan familj och släkt.
4) Räkor och havskräftor med aioli är bland det godaste jag vet!
5) Jag glömmer alltid något när jag är och handlar. Även fast jag har nota och läst igenom den flera gånger.
6) Jag sover mellan 4-7 timmar/natt.
7) Jag svär jämt och mycket.
8) Jag tål inte kiwi.
9) Vi har bott i vårt hus sedan 2005.
10) Mina favorit tv-serier är: Dexter, Sons of anarchy, Two and a half men och Sex and the city.
Kram C
onsdag 9 januari 2013
Förberedelser
Tomater redo för att ställas in i ugnen... |
Ugnsrostade tomater
250 g cocktailtomater
olivolja
oregano
salt o peppar
Sätt ugnen på 100 g. Dela tomaterna, ringla över olivolja. Strö över oregano, salt och peppar. Ställ in i ugnen i 4 timmar. Stäng sedan av ugnen och låt de stå över natten, eller minst 8 timmar i allafall.
A close up...nu står de i ugnen, det börjar lukta pizza! |
kycklingfilè
olivolja
paprikapulver
oregano
1 liten vitlöksklyfta
salt o peppar
Blanda allt och häll marinaden i en påse ihop med kycklingen. Låt marinera minst 1 timme, eller gärna över natten. In i ugnen på 200 g i 15-20 minuter.
Vad det ska bli av tomaterna och kycklingfilèn det får Ni se i morgon... |
Kram C
tisdag 8 januari 2013
Min Carbonara
Japp, det fick bli kvällens middag, gött vare :)
Jag började med att hacka en gul lök, och skar 1 pkt bacon. Fräste på det i smör tills det fått lagom med färg. Under tiden hackade jag lite grön paprika och cocktailtomater.
Jag tjoffade i grönsakerna och fräste på ytterligare en stund. Sen hade jag i 1/2 buljongtärning, creme fraiche, grädde och massa svartpeppar. Skriver inga mått, eftersom jag inte hade koll på hur mycket jag hade i...prova er fram!
Låt allt puttra några minuter och gotta till sig. Ha sedan i väl sköljda shiratakinudlar, rör runt och ha i parmesan. Smaka av! Receptet räcker till 2 port, och jag använde inget salt eftersom det är tillräckligt med salt i pga bacon och parmesanen.
Toppa med mer parmesan och svartpeppar! Rätten känns så mycket lättare med tomater och paprika i...shiratakinudlarna gjorde sig bra i rätten, men det är minst lika gott med strimlad vitkål. Skönt dock att man kan variera sig om man vill!
I morgon vet jag inte vad vi ska äta...
Kram C
Jag började med att hacka en gul lök, och skar 1 pkt bacon. Fräste på det i smör tills det fått lagom med färg. Under tiden hackade jag lite grön paprika och cocktailtomater.
Jag tjoffade i grönsakerna och fräste på ytterligare en stund. Sen hade jag i 1/2 buljongtärning, creme fraiche, grädde och massa svartpeppar. Skriver inga mått, eftersom jag inte hade koll på hur mycket jag hade i...prova er fram!
Låt allt puttra några minuter och gotta till sig. Ha sedan i väl sköljda shiratakinudlar, rör runt och ha i parmesan. Smaka av! Receptet räcker till 2 port, och jag använde inget salt eftersom det är tillräckligt med salt i pga bacon och parmesanen.
Toppa med mer parmesan och svartpeppar! Rätten känns så mycket lättare med tomater och paprika i...shiratakinudlarna gjorde sig bra i rätten, men det är minst lika gott med strimlad vitkål. Skönt dock att man kan variera sig om man vill!
Jag hoppas att Ni provar detta, för det var sååå gott :) |
Kram C
måndag 7 januari 2013
Fru L visar tänderna
När jag var liten och var arg så visade jag tänderna, jag drog fram underkäken och la underkäkens tandrad över överläppen. Min familj hade konstigt nog väldigt roligt åt detta, jag förstår inte alls varför ;)
Tänkte att jag skulle göra en grej av detta här i bloggen. Underbara Clara har ju "Clara ryter ifrån" och Monkan har "tant-sur-monkan".
Jag såg nämligen en artikel i Nöjesbladet, som fick mig att ilskna till ordentligt. Det Amerikanska bantningsprogrammet Biggest loser ska ha med barn som ska banta och tävla mot varandra (!!!!!!) i tv. Barnen är 13-16 år. Jävla idioter säger jag bara.
Att vuxna är med och tävlar i att gå ner i vikt det är en sak, de är trots allt vuxna. Men barn, ungdomar som har det tillräckligt jobbigt i livet ändå som det är....med puberteten, kompisar, skolan, att passa in osv. Är det verkligen lämpligt att låta dessa barn banta i tv och till råga på allt tävla om vem som gått ner mest i vikt?! Nä, det tycker inte jag är lämpligt. För det första ska barn inte banta, de ska vara barn. Sen ska föräldrarna självklart ta sitt ansvar och inte ge barnen skit. Om ens barn är överviktiga så är det föräldrarnas ansvar att söka information och hjälp för ge barnen rätt kost. Inte att fläka ut ens barn i tv med allt vad det kan innebära, det är sjukt. Tänk om barnet inte lyckas gå ner i vikt...Hur blir det för det barnet att komma tillbaka till skolan sen? Tanken är god, men barn ska vara barn och inte lägga fokus på att prata om vikt,kalorier och överträna som hela det där programmet går ut på.
Sen att hela programmet är inspirerat av low fat, räkna kalorier och att träna som en galning 6 timmar/dag, är det verkligen bra för en ung växande kropp? Inte ens vuxna med 150 kg övervikt och en massa följd sjukdomar ska träna så mycket. Det säger sig väl självt att det blir en enorm belastning för kroppen. Vore intressant och se om alla som varit med i det där programmet verkligen mår bra, man har ju bara fått se "the success stories" än så länge...
Behöver jag ens säga att det är sååå typiskt Usa? Lite info om naturlig mat over there skulle inte skada någon av dem ;) Tänk att de fortfarande är fast i kalori och low fat tänket? Men med tanke på att de har omega 3 i Oreo-kakor för att lura folk till att det är nyttigt och sen köper, ja det säger allt om det där landet...
Vad tycker Ni? Är det OK att barn ska banta och tävla i tv?
Kram C
lördag 5 januari 2013
10 saker Ni inte visste om mig
Tänkte att jag skulle göra lite nya grejer här på bloggen, hoppas Ni tycker det är kul?! Om det är något som Ni önskar att jag ska skriva om, hojta bara till! Men nu ska jag berätta 10 saker om mig...som Ni förhoppningsvis inte visste om ;)
1) Jag har 2 tatueringar, en stjärna på svanken och M namn och vårt vigseldatum på underarmen.
2) Jag är vänsterhänt.
3) Jag kan absolut inte laga mat om det inte undan plockat och rent i köket.
4) Jag tycker inte om varma drycker.
5) Jag har 4 syskon, två bröder och två systrar.
6) När jag var liten trodde jag att hela världen var svartvit när mormor, morfar och farmor var barn...för att alla filmer från den tiden var svartvita :D
7) Det konstigaste jag ätit är haj.
8) Pepparrot ger mig rysningar.
9) Jag har tagit sånglektioner i 7 år och varit med i 3 olika körer.
10) Jag tänker dagligen på döden och är rädd för den.
Tänkte göra detta någon gång/vecka, så att Ni får lära känna mig lite bättre. Har även planer på att ha separata inlägg där jag tipsar om olika saker, veckomeny, matdagbok med bilder och klockslag, visa upp mitt kylskåp/skafferi, topp-3 rätter, bra-tack-hjälp lista osv...Är det något som Ni skulle tycka vore kul/intressant? Finns det något Ni vill jag ska ändra på? Tell me :)
Kram C
1) Jag har 2 tatueringar, en stjärna på svanken och M namn och vårt vigseldatum på underarmen.
2) Jag är vänsterhänt.
3) Jag kan absolut inte laga mat om det inte undan plockat och rent i köket.
4) Jag tycker inte om varma drycker.
5) Jag har 4 syskon, två bröder och två systrar.
6) När jag var liten trodde jag att hela världen var svartvit när mormor, morfar och farmor var barn...för att alla filmer från den tiden var svartvita :D
7) Det konstigaste jag ätit är haj.
8) Pepparrot ger mig rysningar.
9) Jag har tagit sånglektioner i 7 år och varit med i 3 olika körer.
10) Jag tänker dagligen på döden och är rädd för den.
Tänkte göra detta någon gång/vecka, så att Ni får lära känna mig lite bättre. Har även planer på att ha separata inlägg där jag tipsar om olika saker, veckomeny, matdagbok med bilder och klockslag, visa upp mitt kylskåp/skafferi, topp-3 rätter, bra-tack-hjälp lista osv...Är det något som Ni skulle tycka vore kul/intressant? Finns det något Ni vill jag ska ändra på? Tell me :)
Kram C
fredag 4 januari 2013
Fredagslunk
Eftersom jag sovit dåligt flera nätter i rad känner jag mig mer död en levande. Även fast jag är en person som klarar mig på lite sömn, så är det ändå jobbigt när jag inte kommer till ro och somnar...Har sovit 8 timmar på 3 dygn...Så i den Lindbergska hemmet är det bra segt ;)
Ganska jobbigt att äta när...
Nu ska jag nog slösurfa lite eller sen nån film. Men jag återkommer med en nyhet på bloggen senare...i natt för jag är nog vaken ändå.
Ha mysig fredagskväll alla fina <3
Kram C
Så det fick bli köpemat till middag i kväll...Räksallad, helt ok! |
...I sitter supernära och glor...Frågar man honom har aldrig någonsin fått någon mat av oss, hungrigare hund får man leta efter ;) |
Ha mysig fredagskväll alla fina <3
Kram C
torsdag 3 januari 2013
Köttfärsbiffar i tomatsås
Japp, det fick bli dagens middag...och det blev jättegott. Jag har under ganska lång tid haft svårt för att äta köttfärsbiffar och köttbullar, jag har tyckt att det känts trådigt och det har bara växt i munnen när jag försökt äta. Jag vet, jag har mina problems! En period för några år sedan kunde jag inte äta lax, samma sak där konstigt konsistens och det bara växte i munnen. Jag som älskar lax i dag...Ajja, nog om det! Rätten är helt mejerifri, sånär som på smöret!
Köttfärsbiffar 4 port
500 g färs av valfri sort
1 äggula
1/2 pkt fetaost
1/2 dl soltorkade tomater
1 liten gul lök
2-3 tsk torkad oregano
salt o peppar
smör
Blanda alla ingredienser till en smidig smet. Forma till lagom stora biffar. Och stek 2-3 minuter/sida i rikligt med smör.
Tomatsås 4 port
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 buljongtärning + 2 dl vatten
2 tsk torkad oregano
1/2 dl persilja
salt o peppar
50 g smör
2-3 msk olivolja
Grovhacka lök och vitlök, fräs på i smör och olivolja. Salta på löken (ett litet tips: då bränns inte löken lika lätt har jag märkt). När löken blivit glansig ha i krossade tomater, buljongtärning + vatten, oregano, salt och peppar. Låt såsen koka upp och koka några minuter. Sen i med biffarna och låt koka 5 minuter. Ha i persiljan precis innan servering och servera med blomkålsris eller stekt vitkål. Klart :)
Note to self: Om du river blomkålen på ett rivjärn...riv då blomkålen och inte fingertopparna! Eller ta matberedaren nästa gång ;)
Kram C
Köttfärsbiffar 4 port
500 g färs av valfri sort
1 äggula
1/2 pkt fetaost
1/2 dl soltorkade tomater
1 liten gul lök
2-3 tsk torkad oregano
salt o peppar
smör
Blanda alla ingredienser till en smidig smet. Forma till lagom stora biffar. Och stek 2-3 minuter/sida i rikligt med smör.
Såhär någonting... |
Stek biffarna så att de får ordentligt med färg. Lägg sedan över dem på en tallrik. |
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 buljongtärning + 2 dl vatten
2 tsk torkad oregano
1/2 dl persilja
salt o peppar
50 g smör
2-3 msk olivolja
Grovhacka lök och vitlök, fräs på i smör och olivolja. Salta på löken (ett litet tips: då bränns inte löken lika lätt har jag märkt). När löken blivit glansig ha i krossade tomater, buljongtärning + vatten, oregano, salt och peppar. Låt såsen koka upp och koka några minuter. Sen i med biffarna och låt koka 5 minuter. Ha i persiljan precis innan servering och servera med blomkålsris eller stekt vitkål. Klart :)
Såsen blev riktigt mustig och god och till hade jag stekt blomkålsris och tärnad grön paprika. |
Kram C
Etiketter:
Fru L tipsar,
Grönsaker,
Kryddor,
Kött,
LCHF,
LCHF-substitut,
Mejerifri,
såser/röror
tisdag 1 januari 2013
Ett nytt år
Tänk att ett helt år har passerat, 365 dagar. Är det fler än jag som tycker att tiden går för fort? Jag vill stoppa tiden, helst skulle jag vilja backa tillbaka tiden 6 år. Det var då jag gick in i mitt stora återfall (som jag sen dess inte lyckats ta mig ur)...det är helt sjukt när jag tänker på det, att hela 6 år har gått. 6 år av mitt liv som jag aldrig får tillbaka igen. 6 år som jag hade kunnat mått riktigt bra, istället för att var och varannan dag må piss. Jag gjorde valet då, jag gör det valet än i dag att fortsätta droga mat/socker. Det är mitt fel, ingen annans, jag bär hela ansvaret.
Jag varken vill eller orkar med en till sommar som fet. Därför hoppas jag att 2013 ska bli mitt år, då jag tar kontrollen över mitt liv igen. En dag i taget, vill jag ta mitt ansvar. En dag i taget, vill jag lova mig själv att inte äta socker. En dag i taget, vill jag sätta mig själv i första rummet. En dag i taget vill jag stå upp för mig och min sjukdom. En dag i taget vill jag....listan kan göras lång.
Jag vet vad jag behöver göra, jag vet vad jag vill göra, jag vet vilka som kan hjälpa mig att nå dit.
Kram C
Jag varken vill eller orkar med en till sommar som fet. Därför hoppas jag att 2013 ska bli mitt år, då jag tar kontrollen över mitt liv igen. En dag i taget, vill jag ta mitt ansvar. En dag i taget, vill jag lova mig själv att inte äta socker. En dag i taget, vill jag sätta mig själv i första rummet. En dag i taget vill jag stå upp för mig och min sjukdom. En dag i taget vill jag....listan kan göras lång.
Jag vet vad jag behöver göra, jag vet vad jag vill göra, jag vet vilka som kan hjälpa mig att nå dit.
Kram C
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)