söndag 16 september 2012

Vem bestämmer?

Jag har länge märkt en tendens på nätet och inom LCHF, att vissa saker inte är OK att äta. Jag har länge undrat vem det är som bestämt det? Finns det någon LCHF-president här ute i landet? För jag har då inte sett människan ;)
Jag har sett lite varstans att det blivit tabu med mjölkprodukter inom LCHF...Och ganska ofta ser jag på olika forum att många kommenterar med följande: Äter vi det? Ingår verkligen det inom LCHF-ramen? 
Då undrar jag, vilka är vi? Alla människor i Sverige som äter LCHF? Finns det nu en regel som jag missat att alla LCHF-are ska/bör äta likadant? För det har jag också missat...

Det snackas fakir, MBC, dra ner på maten, PF, röda grönsaker innehåller för mycket kollisar, majs och rotfrukter är big no no, likaså mjölkprodukter, mäta ketoner...
Jag tycker mer och mer att LCHF börjar bli som vilken bantningsmetod som helst, tyvärr...
Snart ser jag ingen skillnad på LCHF och Viktväktarna. För vad är skillnaden på att vissa utesluter röda grönsaker pga högt kolhydrat innehåll eller att räkna points? Bägge är ju lika sjukt. 
Självklart så får folk mäta ketoner, dricka MBC och köra fakir. MEN har vi inte glömt något då? Att LCHF ska vara naturligt? Kallas inte LCHF för njutningsmetoden? Blir det njutning att äta för de som konstant räknar kollisar eller sticker sig i fingret? De som känner skuld för att de äter mjölkprodukter, fast de tål?
Jag tror inte det...
Den här utvecklingen gillar jag inte alls. Eller är det bara brist på acceptans och respekt för varandra? Att vi har svårt att acceptera att vi alla mår bra av äta olika saker...Hmm jag vet inte. 

Anna Hallèn har ju varit i rejält blåsväder när hon stack ut hakan. Men jag tycker att hon har helt rätt, även jag som har dimhjärna deluxe fattar vad hon menar. Ändå var det vissa som tog det personligt, förmodligen dessa som fortfarande är kvar i "bantartänket".

Jag vill att LCHF ska handla om att äta så naturligt som möjligt och varierat. Jag vill att alla ska få äta det dom vill, även fast det innebär majs och massa grädde. Vi ska inte känna skuld eller skam för att vi vill äta grönsaker med högt kolhydrat innehåll. Men jag vill inte att LCHF ska bli ännu bantningsmetod.

Vad tycker Ni? Har Ni märkt av det här som jag skrivit om?

Gör aldrig någonting som är tråkigt.
Ät aldrig någonting som är äckligt.
Prioritera alltid dig själv först.

Anna Hallèn

Kram C

6 kommentarer:

ryskadockor sa...

Jag håller med! Man ska äta den mat som passar ens kropp, mage, hjärna osv... man måste hela tiden lyssna på sin kropp och komma fram vad är bra just till den! Naturlig mat som möjligt! :)
Bra skrivet! :)
Ha en fin måndag vännen!
Kram
//Lana

fröken nilssons kök sa...

Är frustrerande det här med alla pekpinnar!!
Ingen av oss funkar ju lika, tur kanske.....
ett avslappnat förhållande till mat vore det bästa för alla och att stanna upp, fundera på vad som funkar för just MIG!!

Fram för mer naturlig mat!!

Anna´s inställning är en stor anledning till att jag vill läsa till kostrådgivare hos just henne....ska bara komma på hur jag ska använda den utbildningen först ;)

Mitt liv som fru L sa...

Lana: Håller med dig! Ha en fin måndag du med :)

Fröken Nilssons kök: Visst är det frustrerande med pekpinnarna, det blir ju kaos i huvudet...i allafall för mig.

Du gör helt rätt i att läsa till kostrådgivare via Anna Hallèn. Hon fångar alltid upp exakt det vi alla borde tänka på när hon skriver sina texter. Hur du ska använda utbildningen? Jadu, du kan ju hjälpa sånna som mig ;)

Kram C

monkan sa...

Jag håller med! Jag gillar Anna Hallen och förstår vad hon menar.
Man kan ju äta LCHF lite olika strikt, däremot. Och så får man prova sig fram lite...så naturlig mat som möjligt. Vitsen är väl lite att inte äta onaturliga tillsatser i maten?
Däremot vägrar jag majs. :) med all sannolikhet genmanipulerat och sockret man utvinner ur det gör att vi äter mer, lätt förenklat! Ju mer jag lär mig desto mer tar jag bort...
Kram/M

Mitt liv som fru L sa...

Monkan: Ja, man måste prova sig fram och hitta sin väg...Majs på burk är säkert inte helt ok, men jag äter det ibland. Däremot fryst eller färsk majs ser jag ingen anledning att utesluta från sin kost. Men som sagt det där bestämmer man ju själv :)

Kram C

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Jag tror att det var Annika Dahlqvist som grundade LCHF-begreppet (finns ju många varianter i olika länder som heter olika saker, men just begreppet LCHF tror jag att hon stod för). Exakt vad hon vägde in i den betydelsen vet jag inte.

Jag tror som många andra att man måste individanpassa sin mat, precis som Anna Hallén ofta skriver om. Alla är inte lika, alla kan inte äta samma saker.

Sen går det trender i saker, det märker man ju. Tänk på smörkaffet som exploderar just nu. Och skriver någon stor bloggare om att de utesluter något visst så vipps hänger alla andra på. :-)