måndag 16 april 2012

Köttbullar i tomatsås!

Dagens middag blir som Ni kanske redan listat ut: Köttbullar i tomatsås! Receptet har jag faktiskt tagit från kocken Nigella, fast jag har gjort om det en del för att rätten ska bli mer LCHF-vänlig!

Köttbullarna

500g valfri färs
1 ägg
1 msk oregano
1 dl pecorino
1 vitlöklkyfta, riven
1 liten hackad lök
1 msk fiberhusk
1 tsk salt och peppar

Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda till en slät smet, jag använde stavmixern. Låt stå!

Tomatsås

2 burkar krossade tomater plus 1-1/2 dl vatten (skölj ur brukarna så all tomat tas med)
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
2 msk oregano
1/2 köttbuljongtärning
2 tsk salt och peppar
1 dl mjölk
1 dl grädde
25 g smör och 2 msk olivolja till stekningen

Hacka lök och vitlök och fräs på i en gryta med smör och olivolja. Ha i saltet och oreganon, saltet gör att löken inte bränns så lätt! Häll i krossade tomaterna i en matberedare, häll lite vatten i varje burk och skaka runt så att all tomat kommer med, häll också det i matberedaren. Kör tomatkrosset i matberedaren tills den blivit slät. Häll över i grytan och i med köttbuljongtärningen, saltet, pepparn, grädden och mjölken. Låt sjuda i c:a 15 minuter. Under tiden rullar du köttbullarna, gör de små för det är godast. När det gått 15 minuter har du i köttbullarna i tomatsåsen och fortsätter sjuda 15 minuter. Sen är det klart! Servera som en soppa eller ihop med blomkålsris eller stekt vitkål. Ha en rejäl klick smör och lägg över rätten (eftersom rätten inte innehålller så mycket fett), samt riv över lite mer pecorino eller fetaost. Supergott!

Värmande och god soppa/gryta! Glöm inte smöret och osten!

Inga kommentarer: